Sněmovna schválila zákon o výrobě biolihu pro pohonné hmoty

Právní podmínky pro výrobu biolihu a jeho přimíchávání do pohonných hmot dnes schválila v rámci zákona o lihu sněmovna. Přimíchávání bioetanolu do benzinu a nafty má snížit závislost Česka na dovozu ropy, přispět ke zlepšení ovzduší, a také přinést odbyt produkce obilovin. Jednání o této normě opět provázely spory mezi vládní ČSSD a opoziční ODS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Důvodem ostrého střetu mezi ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a poslancem ODS Michalem Doktorem bylo to, že sněmovnou neprošel Doktorův návrh na snížení spotřební daně z benzinu o 1,3 koruny a z motorové nafty o 40 haléřů na litr.

Podle Sobotky jde o populistický předvolební tah ODS, který by prohloubil schodek státního rozpočtu a neznamenal by snížení cen pro automobilisty. "Snížení spotřební daně by využili výrobci, prodejci a distributoři k tomu, aby si zvýšili své marže, takže ten návrh by způsobil pouze velký výpadek příjmů ve státním rozpočtu," argumentoval ministr.

Doktor ale trvá na tom, že ODS přistupuje k řešení daňové oblasti odpovědně a nepopulisticky. Jeho návrh prý sledoval jen zájem občanů. "Jsme si vědomi toho, že nemůžeme ohrozit stabilitu veřejných rozpočtů, a návrh ODS takový byl. Byl odpovědný nejen k veřejnosti, ale i k rozpočtu této země," tvrdí Doktor.

Novelu zákona o lihu teď ještě projedná Senát. Poslanci ODS přitom doufají, že jejich návrh na snížení spotřební daně z pohonných hmot v horní komoře opět ožije.

Milada Richterová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme