Sněmovna si určí termín pro diskusi o sérii návrhů ke spotřebním daním

Poslanci se mají dnes dohodnout, kdy projednají změny spotřebních daní. Ve hře je zdražení cigaret i zlevnění pohonných hmot. Poslanci měli o pozměňovacích návrzích jednat už včera, výbor pro životní prostředí ale předlohu ještě neprojednal, a proto sněmovna diskusi o předloze přerušila. Očekává se, že schvalování předlohy bude bouřlivé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka ČR na budově Poslanecké sněmovny

vlajka ČR na budově Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Zákonodárci předložili a zřejmě ještě předloží velké množství pozměňovacích návrhů. Například poslanec ODS Michal Doktor chce snížit spotřební daně z benzinu o korunu a 30 haléřů. Občanským demokratům jde podle něj především o to, aby spotřební daně v České republice nebyly zbytečně vyšší než požadavky Evropské unie: "Chtěl bych připomenout, že ty návrhy, které vznikly v dílně Bohuslava Sobotky, jsou všechny vyšší než po nás Evropská unie žádá, vybírají více peněz z kapes daňových poplatníků."

Výhrady k tomu mají ale sociální demokraté. Podle šéfa jejich poslaneckého klubu Michala Haška jsou případné vážné zásahy do zákonů a státního rozpočtu nepřijatelné: "Čili posoudíme konkrétní obsah jednotlivých pozměňovacích návrhů - a pokud je to tak, že by měly mít výrazný dopad do výsledného efektu, kterým mělo být snížení schodku státního rozpočtu, například tím, že by se zvýšily daňové příjmy, tak budeme velmi vážně diskutovat o tom, zda ve třetím čtení takovéto návrhy zákona takto výrazně modifikované podpoříme."

Předpokládá se, že závěrečné třetí čtení, kdy budou poslanci rozhodovat o předložených návrzích, bude až v listopadu. Podle odhadů ministerstva financí by zvýšení spotřebních daní od ledna 2007 mělo do státního rozpočtu příští rok přinést přibližně deset miliard korun.

Milan Kopp, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme