Sněmovna umožnila odpočet DPH u osobních aut, sazby nezměnila

Koupě nového osobního auta by se pro podnikatele měla zjednodušit. Nově by si mohli DPH odečíst u všech nových aut a ne pouze užitkových jako dosud. Návrh ministerstva financí našel mezi poslanci podporu. Dolní komora naopak neschválila ani jeden za tří návrhů na změnu sazeb DPH.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministři ve sněmovně

ministři ve sněmovně | Zdroj: ČTK

Při koupi osobního auta si podnikatel vybral vůz vybavený oddělovací mřížkou a DPH si mohl odečíst. Podle rozhodnutí poslanců má tato podmínka pro možnost odpočtu padnout.

"Bude moct uplatnit odpočet na DPH na jakékoliv auto bez ohledu na to, zda je, nebo není opatřeno mřížkou," vysvětlil po hlasování ministr financí Miroslav Kalousek.

Sociálním demokratům se vládní návrh nezamlouval a argumentovali tím, že nové opatření podpoří hlavně majetnější podnikatele. "Podnikatelé mohou odečíst DPH, i když si třeba pořídí drahé sportovní vozy, tak jim na to budeme z prostředků daňových poplatníků přispívat," řekl stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Poslanci se také nedohodli na změně DPH jako protikrizovém opatření. Žádný ze tří návrhů, které měli poslanci na stole, podporu nenašel. ČSSD neuspěla s návrhem snížit dolní sazbu z devíti na šest procent. Neprošly ani návrhy některých poslanců ODS snížit horní sazbu z 19 na 15 procent nebo zvýšit spodní sazbu rovněž na 15 procent.

K tématu si přečtěte také:
Sněmovna odeslala do závěrečného čtení novelu zákona o DPH
Vláda schválila podnikům snížení sociálního pojištění
Premiér seznámil poslance s protikrizovým plánem
Vláda má hotový balíček protikrizových opatření

Čekali jste s nákupem nového auta na změnu v odpisech DPH? Hlasujte v naší anketě!

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme