Sněmovna zablokovala prodej letiště v Ruzyni

Letiště v Praze Ruzyni zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna. Norma, kterou sepsali poslanci ČSSD, teď jde do Senátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - odletová hala (ilustrační foto)

Letiště Praha - odletová hala (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Pro zákon hlasovali kromě sociálních demokratů i komunisté a pět lidovců. Proti byla většina občanských demokratů.

"V žádné civilizované zemi se vláda nezbavuje kontroly nad tak strategickým vlastnictvím, jako je právě letiště v zemi," řekl 1.místopředseda ČSSD a šéf rozpočtového výboru sněmovny Bohuslav Sobotka.

Z analýzy, která mapuje situaci v zemích Evropské unie, podle Sobotky vyplynulo, že osmdesát procent zemí EU má státní kontrolu nad svými největšími letišti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka z ČSSD a Michal Doktor z ODS mluvili o zákonu, který zakazuje privatizaci letiště Praha.

"Existuje pro to dobrý důvod. Jsou to bezpečnostní, strategické a hospodářské zájmy, které má vláda povinnost garantovat, tak aby nedošlo k ohrožení těchto zájmů," dodal Sobotka.

Člen rozpočtového výboru sněmovny za ODS Michal Doktor je ale, že ČSSD své rozhodnutí časem přehodnotí. "Své bezpečnostní zájmy můžeme hájit z bezpečnostních kapacit, které nám dávají vojenská letiště v těsném sousedství Prahy," podotkl Doktor.

Jedná se od roku 2003

Podle ODS se navíc o případném vstupu strategického partnera na letiště jedná už od roku 2003. "Existují tady možnosti zdvojnásobení odbavovacích kapacit, úměrně tomu vznik nových pracovních příležitostí," řekl poslanec ODS Zdeněk Lhota.

Podle něj by toto všechno mohlo mít vliv až na jedno procento hrubého domácího produktu. "Když se podíváme, jakým způsobem jsou k dnešnímu dni spravovány ČSA, a když se podíváme, jaká tady existuje možnost rozvoje letiště, tak to považuji za vysoce nekompetentní rozhodnutí," dodal Lhota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus je překvapený rozhodnutím poslanců.

Jenže podle ČSSD byla hlavním důvodem, proč s normou přišli, nestandardní příprava provatizace za Topolánkovy vlády a to, že vláda rozhodla o prodeji letiště bez diskuze s ostatními politickými stranami a bezpečnostními odborníky.

Návrh ČSSD naopak podpořil například předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Podle něj by se letiště privatizovat nemělo.

Bezpečnost letiště

"Ty důvody jsou bezpečnostní. Nepochybně stát musí mít kontrolu, protože policie, zpravodajské služby, všechny naše bezpečnostní složky musí mít přístup na letiště. Není možné, aby někdo kontroloval pohyb lidí po letišti. Zkrátka, letiště České republiky má zůstat v českých rukou," zdůvodnil Svoboda.

Analytiky ale rozhodnutí poslanců překvapilo. "Pochopitelně moc dobře nechápu, proč v aktuální situaci, kdy se musí šetřit a stát má docela velké problémy se státním rozpočtem, poslanci neuvažují alespoň o částečném prodeji takto atraktivní věci, jako je letiště Praha," řekl Jan Procházka ze společnosti Cyrrus.

Přehrát

00:00 / 00:00

O privatizaci letiště v Ruzyni mluvil na Rádiu Česko bývalý ministr financí Jiří Rusnok

Procházka dodal, že ho překvapuje hlavně postoj šéfa sociálně demokratických poslanců Bohuslava Sobotky, který sám kdysi s prodejem letiště přišel.

Bývalý ministr financí Jiří Rusnok považuje rozhodnutí sněmovny za nešťastný krok.

"Tady byl dobrý zvyk od začátku devadesátých let, že privatizace je věcí výkonné moci, tedy vlády. Parlament by měl stanovit rámec po stránce procesní, ale neměl by do věcného rozhodnutí zasahovat," řekl Rusnok. Na druhou stranu se bývalý ministrem financí přiklání k tomu, aby takovýto podnik zůstal v rukách státu.

Také podle vedoucího redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslava Motejlka je správné v současné době ruzyňské letiště neprodávat. Určitě by se mělo počkat, než přejde finanční krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

S prodejem letiště by se mělo počkat, myslí si vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek

"Nevím, jestli je to dobré dělat formou zákona, ale určitě je dobré letiště neprivatizovat. Jeho hodnota se pohybuje sotva na úrovni jedné miliardy eur, ale spíše podstatně méně. To znamená, že je to mnohem méně, než ještě před rokem chtěli politici, kteří mluvili o sto miliardách," myslí si Miroslav Motejlek.

Zákon teď projedná senát a pokud ho schválí, dostane ho k podpisu prezident. Vzhledem k tomu, že levice nemá v horní komoře většinu, lze očekávat, že senát zákon sněmovně vrátí.

Igor Maňour, Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Nikola Bojčev, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme