Sněmovnou prošel státní rozpočet na příští rok

Poslanecká sněmovna přijala sto jedenácti hlasy koalice státní rozpočet na příští rok. Sociální demokraté a komunisté pro zákon ruce nezvedli. Rozpočet počítá se schodkem 135 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování o státním rozpočtu na příští rok

Hlasování o státním rozpočtu na příští rok | Foto: Tomáš Adamec

I když opozice připravila desítky pozměňujících návrhů, koalice přijala pouze dva přesuny peněz mezi rozpočtovými kapitolami. Jde o miliardu korun na podporu vysokých škol a víc peněz na slevy na jízdné pro postižené lidi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek je spokojen

„Peníze byly uspořeny v dluhové službě státu, po schválení rozpočtu očekáváme, že se zvýší rating České republiky a dluhová služba nebude potřebovat tolik peněz, s kolika bylo počítáno v původním návrhu rozpočtu,“ vysvětlil předseda rozpočtového výboru sněmovny z ODS Pavel Suchánek.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska je schválení rozpočtu dobrou zprávou nejenom pro Českou republiku. „Určitě je to dobrá zpráva i pro zahraniční investory. Je to rozpočet úsporný, byly přijaty pouze ty pozměňující návrhy, které byly podány se souhlasem vlády jako koaliční,“ řekl Kalousek.

„Máme rozpočet reformní, který se snaží snížit deficit a věřím, že ten další rozpočet na rok 2012 bude znamenat ještě menší zadlužování,“ dodal předseda sněmovního klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

K sestavení rozpočtu se schodkem 135 miliard korun pomohlo vládě prosazení série úsporných zákonů v parlamentu. Ta přinese například sociální škrty nebo omezení státní podpory stavebního spoření.

ČSSD: Je to šlápnutí na brzdu

Opozice proto rozpočet kritizuje. Podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je rozpočet špatně postaven, poškodí českou ekonomiku a ublíží celé řadě rodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozpočtu diskutovali v Ozvěnách dne místopředseda ČSSD Milan Urban a předseda rozpočtového výboru sněmovny z ODS Pavel Suchánek

„Vláda snižuje deficit bohužel pouze na vrub sociálně nejslabších, na vrub rodin s dětmi, zdravotně postižených nebo nemocných. Jedním z důsledků bude i vleklá krize ve zdravotnictví, která se už teď začíná projevovat hromadnými odchody lékařů. Tento rozpočet zruší celou řadu pracovních míst zejména v oblasti stavebnictví,“ řekl Sobotka.

„Rozpočet místo toho, aby podporoval hospodářský růst, tak šlape na brzdu. Místo toho, aby přispěl k růstu životní úrovně našich občanů, tak ji naopak snižuje. Několik desítek tisíc lidí kvůli tomu přijde o zaměstnání,“ tvrdí místopředseda ČSSD Milan Urban.

Šetřit na ministerstvech a provozních výdajích je podle něj správné, ale sahat na investice považuje Urban za špatný krok. „Šetřit se dá spravedlivějším, efektivnějším a chytřejším způsobem. Tohle není ve prospěch České republiky,“ dodal místopředseda ČSSD.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme