Sněmovnou prošlo zdražení alkoholu, benzínu a cigaret

Cigarety, pohonné hmoty a tvrdý alkohol od příštího roku podraží. Poslanecká sněmovna definitivně schválila novelu zákona, která zvyšuje sazby spotřebních daní u zmíněného zboží. Novela je součástí vládní rozpočtové reformy a do státní pokladny v příštím roce přinese 13 miliard korun. Zbývá už jen jediné - prosadit novelu v Senátu a věřit v podpis prezidenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cigarety-stánek

cigarety-stánek

Krabička cigaret značky Petra příští rok podle výpočtu ministerstva financí podraží o sedm korun zhruba na 47 korun, za půllitr běžné 40procentní lihoviny lidé zaplatí o osm korun více. Litr benzinu Natural u čerpacích stanic podraží o 1,20 Kč, litr motorové nafty o 2,20 Kč.

Konečná podoba novely se liší od původního návrhu vládní koalice. Poslanci nakonec prosadili, že se daň z nafty a cigaret zvýší méně a naopak daň z benzinu více, než zamýšlela vláda.

Ministr financí Bohuslav Sobotka byl s výsledkem spokojen. "Kompenzujeme tím určitý výpadek příjmů, který bude způsoben poklesem daně z příjmu právnických osob, čili je to součást toho vyrovnávacího opatření," uvedl. Přiznal, že sazby daně jsou vyšší než minimum požadované Evropskou unií, jsou ale pod průměrem EU.

Opozice slibuje odvetu na září

Opozice tedy ve sněmovně sklidila porážku. Komunisté neprosadili vrácení jediné reformní předlohy vládě a občanským demokratům se několikrát o jediný hlas nepodařilo smést jedenáct pilířů reformy ze stolu. A to navzdory tomu, že Topolánkova strana hlasovala jednotně proti všem novelám. Proč, to vysvětluje šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý: "Nepodpoříme vůbec nic, abychom se nenechali vtáhnout do jakýchkoliv her na dílčí hlasování, nepředložíme ani další pozměňovací návrhy, my se prostě vůbec nechceme k této reformě vyjádřit pozitivně."

A nejen to. Předseda ODS Mirek Topolánek už chystá politickou munici na září, kdy spolu s reformou bude sněmovna jednat i o rozpočtu na příští rok. Podle Topolánka je to příležitost ke svržení vlády. Premiér Vladimír Špidla se ale neděsí. "ODS zase narostl hřebínek, to většinou není natrvalo," poznamenal.

Lidovci podle šéfa sněmovního rozpočtového výboru Miroslava Kalouska ctí koaliční dohodu. Nic zlého prý od nich Špidlovi nehrozí. Topolánkově chuti pomoci se ale nediví. "To je legitimní právo opozice. Jako koaliční poslanec doufám, že se jim to nepovede."

Komunistům se podle jejich místopředsedy Jiřího Dolejše sice vláda nelíbí, ale o předčasné volby nestojí. Šéf Unie svobody Petr Mareš zase od svých bývalých rebelů čeká loajalitu a míček ve hře o osud vlády vrací premiérovi. "Pokud se něco takového stane, pak to nebude zásluha bojovných prohlášení předsedy ODS, ale problémů uvnitř sociálně-demokratického klubu."

Milada Richterová, Dana Jaklová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme