Sněmovnu čeká bitva o rozpočet na příští rok

Odpoledne začala schůze Poslanecké sněmovny, které bude dominovat boj o státní rozpočet na příští rok. Poslanci se předlohou začnou zabývat zítra. Ministerstvo financí navrhuje, aby náš stát měl deficit přibližně 71 miliard korun. Propad veřejných rozpočtů by měl pak klesnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání Poslanecké sněmovny

jednání Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Jak Radiožurnálu potvrdil náměstek ministra financí Eduard Janota, podoba návrhu závisela i na nedávno schválené reformě veřejných financí. Bez ní by se nám totiž nepodařilo splnit ani podmínky stanovené Evropskou unií například pro přijetí eura: "Tímto splňujeme doporučení, které jsme obdrželi od Evropské komise v souvislosti s řešením nadměrného schodku, a to v tom smyslu, že deficit bude pod tři procenta."

Poslanci budou zatím schvalovat jen rámcová čísla - celkové příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu. Definitivně by měli o rozpočtu rozhodnout počátkem prosince.

Opoziční komunisté už prohlásili, že ho nepodpoří. Sociální demokraté chtějí podat návrh na zamítnutí. S návrhem nejsou spokojeni ani zástupci školských odborů. Podle nich v rozpočtu na školství chybí přibližně 3 miliardy korun. Asi dvě stovky odborářů odpoledne před sněmovnou proti návrhu rozpočtu protestovaly.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme