Sněmovnu čeká poslední hlasování o podobě státního rozpočtu

Poslanci chtějí víc peněz pro sport, učitele i sociální služby. V návrhu státního rozpočtu na ně chtějí přesunout na deset miliard korun. Dnes budou o podobě rozpočtu na příští rok hlasovat naposledy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Z navržených změn má šanci uspět jen návrh poslanců Zbyňka Stanjury z ODS a exministra školství Josefa Dobeše na podporu sportu ve výši 800 milionů korun.

„Tam je důležité, že se to rozdělí na dvě částky. Jedna je půl miliardy, druhá 300 miliónů. Půl miliardy bude do sportovního prostředí padat svrchu přes svazy, 300 miliónů půjde na činnost, rozvoj a obnovu tělovýchovných jednot a klubů,“ popsal plánované rozdělení peněz exministr školství Josef Dobeš.

Tuto změnu je ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek ochotný akceptovat, další přesuny v řádech miliard korun už ne.

„Chcete-li někomu přidat, musíte ve stejném pozměňujícím návrhu navrhnout, komu také seberete, což v takto napjatém rozpočtu je velmi složité. Já samozřejmě předpokládám přesuny v řádech stamiliónů, určitě nepředpokládám miliardové transfery,“ řekl Kalousek.

VV chtějí přidat učitelům

Hlasovat se má také o návrhu Věcí veřejných, které chtějí učitelům přidat tisíc korun. Rozpočet jako celek ale VV podpořit nechtějí. Stojí podle nich na nereálných číslech.

Na příjmové straně je podle poslance Michala Babáka nadhodnocený, protože se prý nepodaří vybrat na vyšší DPH 18 miliard korun. Nepravdivá je podle Babáka i výdajová strana rozpočtu.

„Na výdajové stránce v kapitolách všeobecné pokladní správy a v kapitolách státního dluhu je naopak předimenzována. Takže minimálně 25 miliard korun v roce 2013 je takzvaná vata, kde má pan ministr Kalousek rezervy právě na neúspěch, nevýběr těchto daní,“ tvrdí poslanec VV.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme