Sníh a mráz mají vliv i na ekonomiku

Sníh a mráz komplikují život ve většině Evropy. O víkendu proto například v Británii nefungovala mnohá letiště, vlaky mezi Paříží a Bruselem nabraly mnohahodinová zpoždění a více než sto šedesát lidí zůstalo uvězněno ve svých automobilech na německých dálnicích. A jak meteorologové varují, problémy budou pokračovat. Například ve Francii se totiž dnes a zítra čeká další ochlazení a sníh. Extrémní počasí ale neovlivňuje jen osobní životy lidí, výrazně zasahuje i do světa financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sněhová kalamita komplikuje lidem život

sněhová kalamita komplikuje lidem život | Zdroj: ČTK

"Není třeba žádných velkých příkladů, každý si to dnes zažil na cestě do práce. Je to samozřejmě velká komplikace nejen pro osobní život, ale i pro podnikání," říká analytik společnosti Patria David Marek.

Podle něj se dá na výkyvech počasí i vydělat. Dá se přizpůsobit strategie. Například při mrazivějším počasí vždy vzroste spotřeba elektrické energie neb pohonných hmot.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu extrémního počasí na ekonomiku mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria David Marek.

"Tituly, které souvisí s energetickým sektorem, nebo s primárními zdroji, mohou z této situace profitovat. Naopak průmyslová odvětví, ve kterých váznou dodávky, nebo ve kterých se ani lidé nedostanou do práce, ty mohou strádat. Stejně tak odvětví dopravy, které výrazně trpí. Z toho může vzejít nějaká konkrétní investiční strategie," vysvětluje Marek.

Ekonomika je samozřejmě mnohem více zasažena v zemích, které nejsou na podobné extrémní počasí zvyklé.

"Pokud máte větší pravděpodobnost dané události, tak se na ni lépe připravíte. Norové, Švédové nebo Finové jsou určitě lépe připraveni, než například Britové, kde je něco podobného výjimečné," dodává analytik společnosti Patria David Marek.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme