Snižování schodku státního rozpočtu by podle Sobotky mohlo pokračovat i letos

Snižování schodků státního rozpočtu by mohlo pokračovat i v příštích letech. Pokud vláda zachová rozpočtovou disciplínu a bude pokračovat růst ekonomiky, měla by Česká republika i napřesrok bez problémů dodržet maastrichská kritéria. Řekl to ministr financí Bohuslav Sobotka, když dnes vysvětloval výsledky státního hospodaření za loňský rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

"Schodek státního rozpočtu skončil v hodnotě 56,4 miliardy korun. To je lepší výsledek, je to pod úrovní schváleného schodku Poslanecké sněmovny o více než 27 miliard korun. Ve srovnání se schodkem 2004 se deficit státního rozpočtu snížil dokonce o 37 miliard korun," řekl Sobotka.

Nejvíce se dařilo vybírat daně z příjmu firem, které překročily plán téměř o 19 miliard korun. Téměř devět miliard korun navíc pak získal rozpočet ze spotřební daně. Ministr vysvětlil, že jedním z hlavních důvodů je příznivý růst ekonomiky, který nese své plody také v lepších hospodářských výsledcích našich ekonomických subjektů a také v tom, že se promítají do vyššího inkasa daní.

"Je potřeba si uvědomit, že v roce 2005 jsme v České republice, s výjimkou jediné, žádné daně nezvyšovali. Největšího dodatečného inkasa jsme dosáhli u dní z příjmů právnických osob. Tam jsme sazbu snížili, čili u daní z příjmu právnických osob jsme získali vyšší inkaso zejména v důsledku rychlejšího růstu ekonomiky," doplnil.

Zároveň přepokládá, že sestupný trend schodku bude pokračovat i v letošním roce. "Věřím, že vývoj české ekonomiky nám umožní, abychom i v letošním roce dosáhli lepšího výsledku hospodaření státu než byl schválený deficit v rozsahu 74 miliard korun," upřesnil.

Ovšem varoval, že pokud projdou sociální zákony, které poslanci schválili na sklonku minulého roku, bude muset stát výrazně šetřit jinde. Kritizoval zejména množství pozměňovacích návrhů, které poslanci napříč politickými stranami prosadili. Hrozí proto skokové zvýšení mandatorních výdajů ze státního rozpočtu , postěžoval si Sobotka.

Jitka Hanžlová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme