Sobotka: Celníci chybu ve statistice neudělali

Kvůli zkreslení statistických dat nepřijde nikdo z celníků o místo. Český statistický úřad přitom oznámil, že chybu, která významně zkreslila údaje o loňském zahraničním obchodu, převzal z evidence generálního ředitelství cel. Ministr financí ale na základě své prověrky tvrdí, že chyba je na straně statistiků, kteří špatně analyzovali odevzdávané výsledky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

"Celní správa neudělala tu zásadní chybu, která by vedla k takovéto interpretaci dat o našem zahraničním obchodu a aktivním zušlechťovacím styku. Proto jsem nepřijal návrhy na nějaké personální změny, protože jsem neshledal odpovědnost na straně celní správy, která by například dávala příčinu k tomu, aby rezignoval například náměstek generálního ředitelství cel, který toto má ve své působnosti," uvedl Sobotka.

Zkreslení obchodní bilance nezpůsobilo podle výsledků šetření Generální ředitelství cel. Kontrolu zadal ministr finací Bohuslav Sobotka poté, co Český statistický úřad v polovině ledna šokoval trh, když zveřejnil rozsáhlou revizi údajů o loňském zahraničním obchodu. Opravy úřad odůvodnil tím, že špatná data převzal z celní statistiky.

Podle Sobotky celníci správná čísla k dispozici měli a Český statistický úřad odevzdávané souhrny chybně analyzoval. "Já musím říct, že ta data přirozeně k dispozici byla, protože ta data se zpracovávají. Kdyby ta data úplně vypadla, celní správa je nezpracovávala, tak by nebyla taková možnost rychle dodat tato data a rychle vyjádřit ta přesná čísla."

Ministr financí Bohuslav Sobotka je proto rozhodnutý podpořit návrh na odvolání šéfky Českého statistického úřadu Marie Bohaté. Její rezignaci včera projednávala i vláda. Nerozhodla ale, kdo chybu udělal, a odkládá rozhodnutí na příští týden. K rezignaci už v minulých dnech vyzvali Bohatou premiér Vladimír Špidla a další politici. Rozhodla se však jejich tlaku nepodlehnout. Odstoupit hodlá pouze v případě, že pochybení úřadu prokáže odborná kontrola statistického úřadu Evropské unie Eurostatu. Její výsledek bude znám v pátek.

Kabinet Bohatou sám odvolat nemůže, může však její odvolání navrhnout prezidentovi. Po 2. únoru bude ale Česko bez hlavy státu a prezidentské pravomoci si mezi sebe v souladu s Ústavou rozdělí premiér Špidla a předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Statistický úřad půl roku zkreslenými údaji mátl vládu i centrální banku. Oprava obchodní bilance ukázala, že tuzemská ekonomika ustála vliv silné koruny i slabé zahraniční poptávky lépe než předchozí údaje naznačovaly.

Markéta Kaclová, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme