Sobotka nepřidá ministerstvům nad limit rozpočtu

Ministerstvo financí už nepřidá ani korunu jiným resortům. Ministerstva a další státní úřady požadují o zhruba 32 miliard korun více, než jim resort financí určil. Peníze ale podle ministra Bohuslkva Sobotky nemají šanci získat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Úřad vlády ČR

Schodek rozpočtu by podle ministerstva neměl příští rok přesáhnout 94 miliard korun. Pokud by všechny úřady požadované peníze dostaly, deficit by se vyšplhal až na 126 miliard.

"Nevidím jiné řešení, než tyto požadavky odmítnout. Manévrovací prostor je velmi malý, je v řádu desítek nebo stovek miliónů korun, rozhodně není v řádu desítek miliard," uvedl Sobotka.

Největším nespokojencem je ministerstvo zemědělství. Chtělo přidat 11 miliard. Celkové potřeby na příští rok resort vyčíslil na 46 miliard, které jsou potřeba k naplnění podmínek, jenž Česko dohodlo před přistoupením k EU v Kodani.

Ministerstvo školství žádal 4,7 miliard navíc, hlavně na financování vysokých škol a dále na strukturální fondy a na čtrnácté platy v krajích. Ministerstvo práce a sociálních věcí potřebuje navíc téměř čtyři miliardy korun.

S přidělenými prostředky hodlají vystačit pouze resorty obrany, dopravy, zahraničních věcí a informatiky. Návrh ministerstva financí respektují také Senát, Poslanecká sněmovna a Kancelář prezidenta republiky.

Pavla Dluhoschová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme