Sobotka opět neprosadil škrty ve výdajích ministerstev

Ministr financí Bohuslav Sobotka dnes na vládě již popáté neuspěl se svým návrhem, aby resorty v letech 2006 a 2007 ušetřily asi 70 miliard korun. Bez toho nebudeme moci přijmout euro. Ministři už ale půl roku nechtějí o úsporách ani slyšet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škromach, Sobotka, Gross

Škromach, Sobotka, Gross | Foto: Stanislav Zbyněk

Sobotka argumentuje především závazkem vůči Evropské unii a plánovaným přijetím eura. Důrazně upozorňuje také na loňské úspory resortů ve výší téměř 30 miliard korun, které si úřady převedly do letošního roku.

Podle Sobotky by měly šetřit všechny resorty, nejvíce se ale bude škrtat v sociálních výdajích. Platy státních zaměstnanců včetně policistů by měly růst pomaleji, okleštění rozpočtu se zřejmě nevyhne ani ministerstvo obrany. Úspory výdajů má přinést i nový systém dávek nemocenského pojištění.

Nejhlasitěji proti návrhu vystupuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Proti byl třeba ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. "Materiál je plošný, měl by se zabývat výběrově jednotlivými oblastmi. V materiálu chybí jakákoliv reflexe na poslední jednání špiček Evropské unie o paktu stability," vytýká Sobotkovu návrhu Paroubek.

Sobotkovi zatím nepomohlo ani naléhání na premiéra Stanislava Grosse, aby vláda návrh škrtů schválila do konce března. Dokument nakonec ministři neodsouhlasili ani o půl měsíce později a zatím není zřejmé, kdy a zda vůbec o něm budou znovu rozhodovat.

Sobotka přesto tvrdí, že na příští rok předloží úsporný deficit, i kdyby vláda jeho plán škrtů neschválila. Kvůli současné vládní krizi však není jasné, zda bude Sobotka v době navrhování rozpočtu ještě ministrem financí.

Helena Šulcová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme