Sobotka požádal Bavorsko o pomoc v kauze zabavené české nafty

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal během návštěvy Mnichova bavorský stát o pomoc s odvozem české nafty ze skladových nádrží v Kraillingu. Česko si tam v minulosti uložilo svoje strategické zásoby nafty za více než miliardu korun u firmy Viktoriagruppe, která ale vyhlásila bankrot. Český stát se o vydání nafty pře s insolvenčním správcem Mirko Möllenem od prosince 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto)

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto) | Foto: Státní správa hmotných rezerv

Podle insolvenčního správce si Česká republika může naftu odvézt do konce letošního dubna. Ovšem z technických důvodů není možné tuto lhůtu dodržet.

„České orgány na místě zjistily, že vlečka není v provozu, že není ani možné čerpat tu naftu do kamionu nebo cisteren,“ řekl dnes novinářům v Mnichově Sobotka.

Bavorsko do soudního sporu zasáhnout nemůže, premiér ale očekává pomoc s převozem nafty.

„Jde o to, aby nám bavorské úřady například pomohly s tím, zajistit technické podmínky pro eventuální odvoz české nafty zpátky do České republiky,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Spor o vlastnictví nafty začal poté, co bylo zahájeno správní řízení s firmou Viktoriagruppe, která dluží na daních přibližně 350 milionů korun. Předběžný insolvenční správce loni v lednu neuznal, že nafta patří českému státu, konkrétně Správě státních hmotných rezerv.

Minulý měsíc odvoz české nafty z Německa sice správce povolil, ale v nereálném termínu do 30. dubna. Jak už dříve řekl Českému rozhlasu šéf správy hmotných rezerv Pavel Švagr, po železnici by odvoz zabral 6 až 8 měsíců. Převozu navíc brání technický stav tamní železniční vlečky.

Důvodem, proč Česko uzavřelo smlouvu na skladování svých strategických zásob nafty zrovna v Německu, byla lukrativní nabídka Viktoriagruppe. Stát s ní spolupracoval už od roku 2004, kdy využíval její sklad v Česku.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme