Sociální nůžky se rozvírají i v Německu

Každý pátý Němec je podle standardů Evropské unie chudý. Tento údaj vyplývá ze studie Nadace Hanse Böcklera, která je blízká hlavní odborové centrále u našich západních sousedů. Zároveň s tím pronikla na veřejnost informace o nové rekordní hodnotě, co se platů špičkových německých manažerů týče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

"V Německu sice vzrostla hrubá mzda, ale vzhledem k inflaci a nárůstu cen lidem v kapse stejně nic nezbude," tvrdí autor studie Claus Schäfer. Podle něj spadalo v roce 2005 do škatulky "chudá" 19 procent německých domácností, zatímco v roce 1999 to bylo jen 12 procent.

Příjmy manažerů soukromých firem přitom šplhají do závratné výše. List Financial Times Deutschland napsal, že si šestičlenné představenstvo firmy Porsche v loňském roce vydělalo 112 milionů eur.

Sám šéf společnosti Wiedeking si měl přijít na více než 60 miliónů. Prezident Horst Köhler v rozhovoru pro Handelsablatt tento trend kritizoval a označil ho za "ohrožení sociálního smíru."

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme