Sociální pojištění v Česku patří k nejdražším na světě. Minimální zálohy se ještě zvednou

Češi platí jedno z nejdražších sociálních pojištění na světě. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Deloitte. Od příštího roku si navíc lidé za odvody připlatí. Minimální zálohy na pojištění se totiž poprvé v historii dostanou přes dvoutisícovou hranici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Skoro 395 miliard korun, to je částka, kterou loni lidé zaplatili za pojistné na sociální zabezpečení.

Oproti předchozímu roku je to o 21 miliard víc. Zároveň jde o historicky nejvyšší sumu. Vůbec nejvíc zaplatili na odvodech zaměstnanci.

„Zaměstnanci odvádí ze svého příjmu na pojistném 6,5 procenta na důchodové pojištění. Pokud jde o zaměstnavatele, sazba pojistného je 25 procent, pro OSVČ pak sazba pojistného činí 29,5 procenta,“ popisuje Jana Buraňová z České správy sociálního zabezpečení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi platí jedno z nejdražších sociálních pojištění na světě. Loni zaplatili na pojistném 395 miliard korun

Zatímco v České republice zaplatí zaměstnavatelé na odvodech - a to za sociální i zdravotní pojištění - 34 procent, tak třeba ve Švýcarsku je to jen necelých osm procent.

Výrazně menší částky než u nás jsou ale i ve Velké Británii nebo třeba v Dánsku. „Česká republika má jeden z nejvyšších odvodů na sociálním pojištění. Je ale pravda, že státy svoje odvody konstruují různě,“ uvádí daňová poradkyně Blanka Štarmanová ze společnosti TaxVision a dodává:

„Někdy je většina sociálního pojištění už zahrnuta v odvodech na daně. Například v Dánsku je povinné pojistné v porovnání s ostatními státy velmi nízké, protože právě většina dávek je financována z daní. A ty jsou výrazně vyšší než u nás.“

Odvody podnikatelů jsou v porovnání se zaměstnanci mnohem nižší. Podle předsedy Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka ale nemají živnostníci tolik výhod jako právě zaměstnanci.

Vyšší průměrná mzda

„Podnikatelé o něco méně platí, na druhou stranu platí povinné zálohy - a to i když nevydělají vůbec nic. OSVČ taky nemají žádné sociální výhody - typickým příkladem je to, že zatímco běžný zaměstnanec už od třetího dne čerpá sociální pojištění, tak OSVČ prvních 14 dní nemoci nemá vůbec nic. Nemluvě o tom, že nemá proplácenou dovolenou a podobně,“ říká Havlíček.

Od příštího roku se navíc minimální zálohy na pojistné zvýší - a to jak u sociálního, tak i zdravotního pojištění. Důvodem je totiž navýšení průměrné mzdy.

„S ohledem na to, že se zvedá průměrná mzda, tak se zvedá i povinná záloha pro OSVČ. U sociálního pojištění je to téměř 170 korun a bude se platit už 2068 korun. U zdravotního pojištění to rovněž roste - a to na částku 1912 korun. Takže můžeme říci, že všichni podnikatelé budou platit téměř o 400 korun více měsíčně,“ doplňuje Havlíček.

Právě nad zpracováním povinných odvodů, ať už jde o daně, nebo třeba sociální a zdravotní pojištění, tráví Češi stále víc času. Podle poslední studie OECD čeští podnikatelé nad papírováním ztratí až 17 dní ročně. To je až pětkrát víc než třeba v Irsku.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme