Sociální síť Twitter vstupuje na burzu. Akcie si cení na 26 dolarů za kus

Pro všechny investory, kteří se chystají koupit akcie sociální sítě Twitter, nastal den D. Společnost právě dnes poprvé nabídne svoje akcie na burze. Příchod firmy na akciový trh je pod drobnohledem nejenom investičních skupin, ale i analytiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální sítě

Sociální sítě | Foto: Free Digital Photos

Akcie firmy se objeví na newyorské burze hned v půl desáté ráno amerického času, tedy v patnáct třicet našeho času. A bude to pečlivě sledovaná akce. Hlavně mezi investory, protože na burze budou po delší době nové akcie velké technologické firmy.

Vedení Twitteru stanovilo cenu svých akcií na 26 dolarů za kus. Vstup na burzu by firmě mohl přinést až skoro dvě miliardy dolarů, zhruba 34 miliard korun. A to je ten důvod, proč to firma dělá - potřebuje získat kapitál.

Původně chtěla společnost akcie v primárním úpisu nabídnout za mnohem nižší cenu. Management navrhoval 17 až 20 dolarů za akcii. Poptávka ale byla podle některých amerických médií natolik velká, že se firma rozhodla cenu zvýšit.

Cena akcií je přiměřená

Podle analytiků je cena akcií Twitteru přiměřená. Není přemrštěná, což je velmi důležité. Právě nadhodnocená cena akcií byla totiž jedním z důvodů, proč se ze začátku nedařilo na burze Facebooku, největší sociální síti na světě. S jeho akciemi se obchoduje od loňského května. Společnost je upisovala za 38 dolarů za kus.

Jenže jejich hodnota šla během prvních několika dní a týdnů prudce dolů, snížila se dokonce až o polovinu. Podle odborníků o ně nebyl takový zájem, jak se čekalo, což tehdy přiznal i šéf firmy Mark Zuckerberg. V současnosti se ale Facebooku na burze daří. Při posledním obchodování byla hodnota akcií na 49 dolarech.

Totéž se samozřejmě může stát i Twitteru. Podle odborníků není v tomto ohledu nikdy nic jistého. Vedení Twitteru si ale vybralo pro vstup na burzu dobrý čas. Počet velkých primárních úpisů v Americe se v prvním pololetí zvýšil, firmy chtějí více vstupovat na akciové trhy také v Evropě.

Twitter oznámil vstup na burzu na své síti | Foto: Reuters

Navíc Facebook už na burze neztrácí, ale roste, což mohlo být pro Twitter také jedním ze signálů, že právě teď je vhodná doba nabídnout své akcie veřejně. Twitter teď musí ze zákona podrobně zveřejňovat údaje o svém hospodaření.

Společnost byla v uplynulých letech ztrátová. Většinu příjmů získává z reklamy. Twitter má přes 218 milionů aktivních uživatelů, kteří posílají 500 milionů zpráv denně. Síť používají světoznámé osobnosti, ve Spojených státech třeba zpěvačka Lady Gaga, jejíž účet sleduje kolem 40 milionů lidí.

V Česku služba mezi veřejně známými lidmi zatím moc rozšířená není. Na Twitteru má účet třeba Jaromír Jágr nebo Karel Schwarzenberg. Letos v létě pak Andrej Babiš na Twitteru napsal, že „brzy asi něco koupí“. Za pár dní pak jeho skupina Agrofert převzala velkou mediální společnost Mafra.

Nejsledovanější účty sociální sítě Twitter, její příjmy a zisky | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme