Softwarové pirátství v českých domácnostech roste, ve firmách klesá

V domácích počítačích v Česku je podle odhadů protipirátské organizace BSA /Business Software Alliance/ už polovina programů bez zaplacené licence. Ve firmách naopak klesl loni podíl nelegálních programů o tři procenta, na 30 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stahování

Stahování | Foto: Filip Rožánek

Jak na Rádiu Česko uvedl mluvčí protipirátské organizace BSA Jan Hlaváč, metodika výpočtu podílu nelegálních programů je vcelku jednoduchá. Každý rok se podle něj zjišťuje kolik se na určitém trhu prodá osobních počítačů a také kolik se prodá softwarů, které jsou pro provozování počítačů potřebné.

„Ty nahaté počítače pak zhruba představují tu míru pirátství. A v ČR se prodá v průměru každý rok 37 procent počítačů bez jakéhokoliv softwarů,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nelegálním stahování počítačových programů jsme na Rádiu Česko hovořili s mluvčím BSA Janem Hlaváčem.

Za poklesem nelegálního softwaru ve firmách stojí podle něj zejména obavy manažerů z možných rizik. Každý dobrý manažer si podle něj spočítá, že jestliže je nějaké riziko příliš velké, vyplatí se proti němu nějak bojovat.

„V tomto případě prevencí a vůbec snahou monitorovat, jaký software se na počítačích užívá. Jedna věc jsou pokuty a soudní postihy a druhá je zabezpečení firemní sítě. Protože ten pirátský software může bezpečnost ve firmě zásadně ohrozit,“ uvedl.

Výjimkou nejsou i tři počítače v domácnosti


Za růstem programů bez licencí v domácích počítačích může podle něj zejména rozmach osobních počítačů. „Dříve připadal na jednu domácnost jeden počítač. Teď už to jsou třeba tři a navíc je snadný přístup k vysokorychlostnímu internetu, kde se dá nelegální software poměrně snadno získat,“ dodal Hlaváč.

Připomněl, že radikálně klesly nejen ceny počítačů, ale adekvátně klesá i cena softwaru. „Může za to i software zdarma. Výrobci komerčních titulů musí nabídnout něco navíc a zároveň jsou nuceni cenu snižovat. Takže existuje celá řada populárních herních titulů či různých grafických programů, které v minulosti stály řádově tisícikoruny a nyní stojí stokoruny,“ přiblížil.

Nelegálně se nejvíce stahují hry a operační systémy

Nejčastěji se podle něj v domácnostech nelegálně kopírují hry, pak operační systémy, kancelářské programy, různé programy na údržbu počítače, antivirové programy a v neposlední řadě různé grafické programy. Ve firmách je to podle něj obdobné.

„Tam se zároveň nelegálně kopírují a používají profesionální programy, třeba pro kreslení, design nebo úpravu fotek a podobně,“ řekl.

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme