Česku hrozí, že bude muset zaplatit miliardy solárním investorům. Prohrálo dílčí spor v arbitráži

Česko prohrálo dílčí spor v solární arbitráži. Švýcarský civilní soud zamítl odvolání českého ministerstva financí proti rozhodnutí arbitrů z roku 2017 a brzy by se mělo rozhodovat výši škody, kterou stát za zpětné uvalení solární daně zaplatí. Mohlo by jít minimálně o tři miliardy korun jako odškodné v celé solární kauze. Informuje o tom deník E15.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární elektrárna (ilustrační foto)

Solární elektrárna (ilustrační foto) | Foto: Kozuch | Zdroj: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Zatím bude muset Česká republika jako navrhovatel zřejmě hradit náklady a soudní výlohy v přepočtu za víc než 10 milionů korun. Česko ve sporu s investory do tuzemských solárních elektráren napadlo rozhodčí nález arbitrů s tím, že není v souladu s pravidly arbitrážního řízení.

Ministerstvo financí zpochybnilo i samotné arbitry. Skupina investorů pod hlavičkou britské Mid Europa Partners bude ale podle deníku E15 zřejmě jediná, která v solárních arbitrážních sporech se státem zvítězí.

Ministerstvo financí sdělilo, že zatím dostalo pouze rozhodnutí švýcarského nejvyššího soudu, ale ne jeho odůvodnění. Resort proto nechtěl případ komentovat, píše E15.

Loni v květnu ministerstvo financí uvedlo, že Česká republika uspěla ve čtyřech mezinárodních arbitrážích celkem o zhruba půl miliardy korun, které souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. ČR tak zvítězila už v šesti ze sedmi solárních arbitráží, které proti ní byly zahájeny, dodalo.

dto, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme