Solární energie se vrací ve velkém a ‚z popelky je zase princeznou‘

Stát dával dlouhá léta po zkušenostech s takzvaným solárním boomem od fotovoltaické energie ruce pryč. Po růstu cen energií a ruské invazi na Ukrajinu se ale situace obrátila a na výstavbu nových solárních projektů půjdou ze státního rozpočtu miliardy. Ministerstvo průmyslu a obchodu například vyčlenilo na podporu fotovoltaických elektráren tři miliardy korun a pro vysoký zájem jednu miliardu korun přidalo.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Po růstu cen energií a ruské invazi na Ukrajinu se ale situace obrátila a na výstavbu nových solárních projektů půjdou ze státního rozpočtu miliardy (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Dlouho očekávaná změna pak přijde s novelou energetického zákona, a to v oblasti komunitní energetiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou Naturu Ondřeje Nováka

Podle stávajících pravidel musí být energie ze solárních panelů být spotřebovaná v místě výroby a přebytky putují za nepříliš výhodných výkupních cen do sítě. Komunitní energetiky ale umožní sdílení fotovoltaické energie, což otevře cestu třeba projektům obecních solárních elektráren.

Výrazně chce do fotovoltaiky investovat i Ministerstvo životního prostředí. V rámci Operačního programu Životní prostředí pro roky 2021 až 2027 půjde na obnovitelné zdroje 6,4 miliardy korun.

Státní fond životního prostředí pak v programu Nová zelená úsporám disponuje částkou asi 18 miliard korun, z nichž část (v zatím neupřesněné výši) půjde na podporu domácí fotovoltaiky.

Lidé chtějí panely i bez dotací 

Zejména po loňském růstu cen energií stoupl zájem o solární panely do domácností a firem několikanásobně. Firmy podle Jana Krčmáře, výkonného ředitele Solární asociace nestíhají vyřizovat objednávky a čekací lhůta na novou elektrárnu je i několik měsíců.

Praha plánuje omezit dobu nasvícení památek. Reaguje tak na nárůst cen elektřiny

Číst článek

„Nemáme na trhu dost instalačních kapacit, ale to se doplňuje. Skoro každý týden se nám do asociace hlásí nová firma a termíny pro kvalifikační zkoušky pro nové montéry jsou ,vybookované‘ na několik měsíců dopředu.

Takže i tam vidíme, že byznys reaguje tak, že lidé chtějí nejen pobírat solární elektřinu, ale chtějí ty elektrárny i stavět.“

Dalším často skloňovaným pojmem je takzvaná agrivoltaika. Jde o instalaci solárních panelů na zemědělskou půdu, a to u plodin, které třeba potřebují určitou míru stínění, a nebo na plochách, kde stín přímo nevadí.

Zemědělci ale dnes nemohou čerpat dotace na půdu, která zároveň slouží k výrobě energie. Ministerstva životního prostředí a zemědělství začala proto pracovat na nové legislativě, která by umožnila instalaci panelů třeba na vinicích, chmelnicích nebo v sadech.

Celý pořad Natura najdete v audiozáznamu.

Ondřej Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme