Solární energie stojí za zdražováním elektřiny pro konečné odběratele

V České republice se vyrobí 2,5 procenta elektřiny ze slunce. Na růstu cen pro konečné zákazníky se ale obnovitelné zdroje podílejí mnohem více.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČEZ

Solární energie stojí za neustálým zdražováním elektřiny pro konečné odběratele. Stát se totiž zavázal ke garantovaným výkupním cenám elektřiny z obnovitelných zdrojů. V letošním roce dosahuje podpora pro podporované zdroje téměř 44,5 miliardy korun a ročně se tato částka kvůli povinné indexaci bude zvyšovat o 2 procenta.

To bude trvat přibližně 20 let. Přitom každý rok se ta částka kvůli připojování dalších zdrojů bude zvyšovat o další miliardy.

Ne celá tato suma ale jde z kapes zákazníků. Stát letos přispívá na podporu obnovitelných zdrojů z rozpočtu částkou 11,7 miliardy korun. Zbývající částku platí spotřebitelé v cenách elektřiny. V letošním roce činí příspěvek na obnovitelné zdroje 583 korun za megawatthodinu, loni to bylo 419 korun. Odhaduje se, že jednu rodinu to ročně přijde asi na 700 až 1400 korun.

Hodně citelné je to pro průmyslové podniky. Nedávno se objevila informace, že podniky průměrně zaplatí za obnovitelné zdroje 29 procent svého zisku před zdaněním. Podniky už si stěžují, že to silně poškozuje jejich konkurenceschopnost.

Za pěti z dvaceti nejvýkonnějších solárních elektráren stojí společnosti s akciemi na majitele. Tedy neznámí majitelé. To platí například u druhé největší fotovoltaické instalace, elektrárny Nová Ves-Vepřek na Mělnicku. Ta mimochodem loni získala největší podporu - více než 500 milionů korun.

Solární panely | Foto: SXC/Johan Bolhuis

Tři z těch dvaceti největších elektráren mají zahraniční vlastníci. Ale největším výrobcem elektřiny ze slunce je ČEZ. Polostátní firmě patří 13 fotovoltaických elektráren v zemi, z toho čtyři z desítky nejvýkonnějších. ČEZ provozuje i největší solární park u Ralska. Tam šlo loni 478 milionů korun.

V přepočtu na obyvatele je u nás třetí největší instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v Evropské unii. Více mají jen Německo a Itálie. Ovšem v Itálii mají poněkud více slunce než my. V podstatě na jednoho obyvatele České republiky připadá jeden solární panel. Za celý loňský rok bylo u nás ze slunce vyrobeno 2173 gigawatthodin elektřiny. Což je asi 2,5 procenta z celkové hrubé produkce elektřiny v republice.

Fotovoltaika také znamená pracovní příležitosti, ušetří náklady domácnostem, které si instalují solární panely na střechu a podobně. Takže znamená i přínosy.

Instalovaný výkon slunečních elektráren v ČR 2004 - 2012 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme