Projekty se solárními panely jsou v USA v ohrožení. Prezident Biden vyhlásil stav nouze

Spojené státy řeší nedostatek solárních panelů. Příští rok by kvůli tomu nemusela zahájit provoz asi polovina projektů přeměny slunečního záření na elektřinu. Americký prezident Joe Biden proto vyhlásil stav nouze a využil pravomoci, které mu to nabízí.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozsáhlé pole solárních panelů v Kalifornské poušti

Rozsáhlé pole solárních panelů v Kalifornské poušti | Foto: Simon Newman | Zdroj: Reuters

Spojené státy trápí nedostatek solárních panelů především kvůli vyšetřování amerického ministerstva obchodu. To už několik měsíců zkoumá, jestli panely z jihovýchodní Asie neobcházejí cla na čínské produkty. Jenže dovoz z Kambodži, Malajsie, Thajska a Vietnamu se kvůli tomu zastavil. Dovozci se totiž obávají, že úřady jim zpětně vyměří vysoká cla. A firmy by tím přišly o miliardy dolarů.

Zmíněná čtveřice asijských zemí je pro Spojené státy přitom důležitá. Asi polovina solárních panelů uvedených do provozu ve Spojených státech je právě odtud. Prezident Biden tak v rámci svých pravomocí umožnil dovážet další dva roky solární panely z těchto čtyř zemí úplně bez cla.

Spojené státy zvažují zrušení některých cel na dovoz z Číny. Chtějí tím bojovat proti vysoké inflaci

Číst článek

Podle agentury Reuters je to takové rozhodnutí, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Biden na jednu stranu nebude narušovat vyšetřování ministerstva obchodu, což by mohlo připomínat doby bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Na druhou stranu ale vytvoří podmínky pro to, aby naplánované solární projekty pokračovaly a firmy se nemusely bát zpětně vyměřených poplatků. Vláda Spojených států očekává, že na elektřinu ze solárních panelů začnou přecházet víc než tři miliony amerických domácností ročně.

Biden také aktivoval zákon o výrobě přijatý za studené války. Ten vládě umožní kromě solárních panelů podpořit také domácí výrobu například tepelných čerpadel nebo zateplení domů.

Větší zajištění bezpečnosti 

Bílý dům na svých stránkách zdůvodňuje podporu fotovoltaiky zajištěním energetické bezpečnosti Spojených států, kterou narušuje nejen třeba ruská invaze na Ukrajinu, ale taky extrémní projevy počasí vyvolané klimatickou změnou. Ta patřila k důležitým Bidenovým předvolebním tématům.

Po půl roce v úřadě už tak může být vidět, jak Biden plní své sliby. Třeba americký server Climate Home News mu dal jedničku za stanovené cíle, ale čtyřku za dosavadní činnost. Server kladně hodnotí například znovupřistoupení k Pařížské klimatické dohodě a záměr snížit do roku 2035 emise skleníkových plynů stimulujících oteplování Země o 50 procent.

Na druhou stranu zákony, kterými by se toho dalo dosáhnout, narazily v Kongresu, emise s výjimkou covidových roků rostou a Biden sám – s ohledem na rostoucí ceny paliv – od některých slibů ustupuje.

Loni v září například americká vláda uvolnila pro těžbu ropy část Mexického zálivu o rozloze Nigérie. A to přesto, že demokrati rozšiřování těžby fosilních paliv na federálních pozemcích před volbami vylučovali.

Tomáš Havlín, zuj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme