Solárníci podali trestní oznámení na Energetický regulační úřad

Česká fotovoltaická průmyslová asociace podala podnět k trestnímu stíhání některých osob Energetického regulačního úřadu. Je to kvůli údajným chybám ve výpočtech návratnosti fotovoltaických elektráren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně | Zdroj: ČTK

Solárníci žalobu podali už včera, až dnes to ale na tiskové konferenci oznámila výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. Ta ERÚ vytýká špatné údaje v podkladech, které byly zaslané Ústavnímu soudu.

„Trestní oznámení je založené na výsledcích znaleckého posudku, který jsme nechali zpracovat nezávislým soudním znalcem. Posudek jasně potvrzuje, že podklady, které Energetické regulační úřad zpracoval a předal Ústavnímu soudu ve věci rozhodování legalitě solární daně, byly zkreslené,“ řekla Musilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová v poledních Ozvěnách dne

Znalecký posudek asociace údajně prokázal, že vstupní informace pro výpočet návratnosti fotovoltaických elektráren byly zkreslené. Soudci pak i na základě těchto dat rozhodovali o solární dani.

Zároveň první čtyři majitelé solárních elektráren žalují ERÚ kvůli škodě, kterou právě kvůli špatným výpočtům utrpěli. Tato žaloba také obsahuje výzvu, aby soud navrhl zrušení solárního odvodu.

Regulační úřad podle vedoucí oddělení komunikace Evy Jelínkové odmítá jakékoli zkreslení. „Energetický regulační úřad se důrazně ohrazuje proti nepravdivým výrokům Zuzany Musilové z České fotovoltaické průmyslové asociace. Energetický regulační úřad důkladně zváží další kroky, které se ve věci nařčení ERÚ z manipulace s daty učiní,“ řekla Jelínková.

Rozruch v únoru už vyvolalo tvrzení předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové, podle které bývalí pracovníci úřadu stanovovali výkupní ceny sluneční energie nesprávně. Šéfka ERÚ už kvůli tomu proto podala státnímu zastupitelství žádost o prošetření.

Kvůli chybně nastaveným výkupním cenám během let 2005 až 2011 vznikly podle odhadů Vitáskové škody v řádu několika desítek miliard. Někteří odborníci tvrdí, že Vitásková chce tímto krokem jen odpoutat pozornost od řady pochybení, které za jejího vedení vznikly.

Solární elektrárny v Česku (2002 - 2013) | Foto: ČTK

Lucie Husárová 1, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme