SOS: Další zdražení bankovních poplatků je nesolidní

České banky pro klienty postupně zdražují platby u přepážek. Zlevňují naopak zejména internetové bankovnictví, které je pro ně méně nákladné. Od června změní poplatky za služby podobným způsobem také Československá obchodní banka. Posílání peněz u přepážky zdraží zhruba na dvojnásobek. Za platbu u přepážky tak klient ČSOB zaplatí od června místo 20 čtyřicet korun a za změnu či zrušení trvalého příkazu nebo inkasa čtyřicet korun místo 30. Banka naopak snižuje ceny u většiny zahraničních plateb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Ivana Picková říká, že takové zvýšení poplatků nelze považovat za solidní, zejména vezmeme-li v úvahu aktuální hospodářské výsledky našich bank. "S ohledem na daný vývoj, kdy poplatky v bankách stoupají, tak my velice seriózně zvažujeme podnět k úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, protože banky se v České republice chovají skutečně velmi dominantním způsobem."

ČSOB ale následuje trend ostatních českých bank, které zdražují platby u přepážek a naopak zlevňují internetové bankovnictví, které je pro ně levnější. Picková ale tento postup nepovažuje za férový, protože přístup k internetu je v České republice stále omezený. "Za uživatele internetu se totiž považuje pouze 2,8 miliónu dospělých v Čechách a u domácností jsou čísla daleko slabší. Tam se to liší i podle příjmu. I s ohledem na to nutit spotřebitele, aby platili takovéto vysoké poplatky, když nemají možnost ovládat svůj účet přes internet, nepovažuje naše sdružení za solidní přístup banky."

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme