Součástí asijského turné G. Bushe bude i jednání APECU

Po Latinské Americe se tento měsíc už podruhé vydává americký prezident na dlouhou zahraniční cestu. Tentokrát na asijské turné, během kterého navštíví Japonsko, Jižní Koreu, Čínu a nakonec Mongolsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush

George Bush | Zdroj: ČTK

V Jižní Korei se zúčastní summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří, kde bude řeč o ptačí chřipce, v Číně bude jednat o měně, obchodu a o pirátství a Mongolsko navštíví, jako první americký prezident v historii.

Bílý dům varoval před přehnanými očekáváními. Prezident Bush s sebou neveze žádné převratné dohody, ani dramatická prohlášení. Hlavním bodem jeho programu je účast na výročním summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří, který se uskuteční v závěru týdne v Jižní Korei.

I když hlavním bodem jednání měla být obchodní spolupráce, nevyhnou se představitelé 21 zemí tématu boji s možnou pandemií ptačí chřipky.

V Japonsku bude prezident Bush mluvit o významu demokracie a svobody, v Číně bude prioritou diskuse o mnohamiliardovém americkém deficitu ve vzájemném obchodě, duševním vlastnictví, terorismu a situaci v Severní Korei a v Íránu.

Milan Kopp, Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme