Součková žádá o zproštění mlčenlivosti o Diag Human

Ministryně zdravotnictví Marie Součková požádala soud pro Prahu 2 o zproštění mlčenlivosti v kauze firmy Diag Human. Firma měla v 90. letech zájem o obchodování s krevní plazmou, ale z obchodu sešlo. Špidlův kabinet už firmě vyplatil 326 miliónů korun za to, že se o ní před deseti lety nepříznivě vyjádřil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar. Nyní hrozí, že stát bude muset firmě Diag Human vyplatit ještě náhradu za ušlý zisk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna

továrna

Ministryně Součková je ale s vyplacením peněz nespokojená. A závazek mlčenlivosti považuje za nepřijatelný. "Žádný ministr, žádný vládní úředník se nemůže a nesmí zavázat mlčenlivostí, jestliže nakládá s penězi z veřejných rozpočtů, tedy občanů České reopubliky. To je zásadní důvod, proč jsem k tomuto kroku přistoupila a i vládní usnesení je podřízeno zákonům této země."

Součková chce zveřejnit pozadí sporu a doufá, že i sama firma bude zrušení mlčenlivosti podporovat. "Budu jednat s danou firmou, s druhou stranou, v případě, že přijde a sama právně podloží zrušení článku 4 dané předmětné smlouvy právně ověřené."

Závazek mlčenlivosti je součástí právě článku 4 dané smlouvy, ale podle ministryně je v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Ministryně Součková čeká, že soud o zproštění mlčenlivosti rozhodne neprodleně, protože jde o peníze daňových poplatníků.

Markéta Kaclová, Dana Jaklová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme