Soud potvrdil pokutu 50 milionů korun za kartel výrobců obrazovek

Nejvyšší správní soud potvrdil pokuty 50 milionů korun za kartel výrobců obrazovek. Sankci dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2010 pět firem. Další tři vyvázly bez sankce. Mezi pokutovanými je Technicolor nebo Toshiba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto)

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnosti pokutovaných firem, vyhověl pouze Philipsu, který ale od ÚOHS pokutu nedostal. Vyplývá to z internetové vývěsky rozsudků NSS. Odůvodnění soud nezveřejnil.

Kartel výrobců televizních obrazovek je jedním z největších, které v historii ÚOHS prošetřoval. Už před třemi lety Krajský soud v Brně potvrdil, že byl globální, musel ale prokazovat jeho dopad na území Česka.

Pokuty - v milionech Kč
Technicolor: 13,858
Panasonic Corporation: 10,373
Toshiba Corporation: 10,373
MT Picture Display: 9,43
Chunghwa Picture: Tubes 6,4

„Jestliže je na území ČR obchodováno s produktem, jehož se týkal kartel, tak už z toho vyplývá dopad na území ČR,“ uvedl tehdy soudce David Raus. Podle něj se firmy dohodly na ceně produktu, s kterým se v tuzemsku obchodovalo.

Antimonopolní úřad o kartelu výrobců obrazovek rozhodl pravomocně koncem roku 2010. Pokutu dostalo pět firem: Panasonic Corporation, Toshiba Corporation, MT Picture Display Co., Ltd., Technicolor S.A. a Chunghwa Picture Tubes, Ltd.

U Koninklijke Philips Electronics NV a LG Electronics byla už pokuta promlčená. Bez pokuty vyvázl také Samsung, který o existenci kartelu poskytl úřadu informace.

„Už v 90. letech se výrobci těchto obrazovek scházeli na různých jednáních prakticky po celém světě a koordinovali svou cenovou politiku v této oblasti. My jsme sice nebyli schopni prokázat, že by kartel vznikl přímo v České republice, ale prokázali jsme jim nedovolené jednání,“ řekl k případu v roce 2010 předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme