Soud potvrdil společnosti Petrcíle dvě miliardy od státu

Nad Fondem národního majetku se vznáší hrozba exekuce. Musí totiž zaplatit více než dvě miliardy korun společnosti Petrcíle. Městský soud v Praze dnes zamítl žalobu, kterou se fond domáhal zrušení výsledku arbitráže, v níž Petrcíle zmíněnou sumu vyhrála. FNM s verdiktem nesouhlasí a odvolá se k vrchnímu soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Podle právního zástupce fondu Romana Felixe podmínky pro odvolání k vrchnímu soudu jsou. "Ani vystoupení právního zástupce protistrany a ani zdůvodnění po vyhlášení rozsudku mě osobně nepřesvědčilo v tom smyslu, že by žádný z důvodů nebyl dán," řekl Radiožurnálu Felix.

Spor mezi FNM a Petrcíle se týkal akcií Nové huti. Firma Petrcíle, založená manažery společnosti, měla předkupní právo na 15procentní podíl v Nové huti. Fond národního majetku ale před čtyřmi lety smlouvu vypověděl kvůli poklesu cen akcií a Novou huť stát později prodal firmě ISPAT.

Právě pokles hodnoty firmy, který konstatoval i auditorský nález, byl jednou z mála možností, jak od smlouvy odstoupit. Společnost Petrcíle ale postup fondu napadla u arbitráže a spor vyhrála s tím, že jako odškodné jí tribunál přisoudil dvě miliardy korun.

Fond v žalobě poukazoval na to, že rozhodčí soud neměl řešit finanční náhradu škody. Původně měl podle Felixe totiž vyřešit pouze spor, který se týkal platnosti odstoupení od smlouvy o nákupu akcií Nové huti. "Domníváme se, že ve věci rozhodoval rozhodčí senát, který nebyl povolán k tomu, aby posuzoval otázku náhrady škody. To je základní argument," podotkl Felix.

Právní zástupce Petrcíle Tomáš Sokol je s verdiktem naopak spokojen. "Soud dospěl k závěru, že žádný z těch argumentů, kterými byl napaden rozhodčí nález, není důvodný, a že tedy rozhodčí nález je v pořádku," řekl Sokol. U soudu dnes prohlásil, že FNM pod tlakem velkých věřitelů Nové huti účetně vytvořil její ztrátu, aby mohl smlouvu o prodeji akcií vypovědět.

Se sporem ohledně platnosti arbitráže souvisí i exekuce na majetek FNM, kterou kvůli více než dvoumiliardové pohledávce Petrcíle letos v říjnu nařídil Obvodní soud pro Prahu 2. Soud totiž odložil provedení exekuce do doby, než padne verdikt ohledně požadovaného zrušení rozhodčího nálezu. Kvůli prohrané arbitráži musí FNM zaplatit rovněž za každý den zpoždění na úrocích přes 100.000 korun.

Spor je o to zajímavější, že se soudy zabývají i opačnou žalobou. FNM požaduje od Petrcíle více než čtyři miliardy korun. Škodu společnost podle fondu způsobila tím, že se v 90. letech zavázala zhodnotit akcie Nové huti, ale jejich cena se ve skutečnosti snížila.

Stát už musel po prohraných arbitrážích zaplatit 10,5 miliardy korun společnosti CME a 326,6 milionu korun firmě Diag Human. Stále se vede spor s japonskou bankou Nomura o ztráty z investice do zkrachovalé IPB. Banka požaduje až 40 miliard korun, český stát naopak až 263 miliard korun. Arbitráž proti České republice zvažuje také alternativní telefonní operátor Tele2.

Vlasta Valentová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme