Soud vyhověl British Airways a zakázal vánoční stávku

Lidé cestující o Vánocích za svými blízkými s British Airways si mohou oddechnout. Vysoký soud v Londýně rozhodl, že stávka plánovaná zaměstnanci palubního personálu je nezákonná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti

Na letišti | Foto: Jan Rosenauer

Soud uznal stížnost vedení British, podle které odborový svaz Unite neprovedl hlasování o plánované stávce správně.

Vedení aerolinek v podání u soudu uvedlo, že hlasování se zúčastnili také pracovníci, kteří již firmu opouštěli v rámci programu dobrovolného odchodu, což porušuje zákon o stávkách.

Předběžné opatření soudu znamená, že odborový svaz musí dvanáctidenní stávku namířenou proti úsporným opatřením odvolat a uspořádat nové hlasování, nejdříve však po Vánocích.

Stávka měla začít 22. prosince, tedy těsně před vánočními svátky, a skončit až 2. ledna. V nejrušnějším období roku hrozily velké komplikace až milionu cestujících.

Vedení British Airways rozhodnutí soudu uvítalo. V jeho prohlášení se uvádí, že je to dobrá zpráva pro stovky tisíc rodin ve Spojeném království i ve světě. Na druhé straně odborový svaz Unite prohlásil, že dnešek je ostudný den pro demokracii.

Aerolinky procházejí těžkou krizí

Management firmy a odboráři zatím dál jednají a snaží se dohodnout alespoň na některých kompromisech. Odborářům vadí, jakým způsobem management firmu ozdravuje.

Stejně jako řada jiných aerolinek i British Airways procházejí složitým obdobím kvůli dopadům hospodářské krize. Firma přijala úsporná opatření a k dalším se chystá, což se odborářům nelíbí.

Spokojeni nejsou s platovými podmínkami a vadí jim i snižování počtu členů posádky na dlouhých a nejkratších trasách. Celkem mají British Airways v plánu zrušit 1700 pracovních míst.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme