Soud zakázal Sazce nakládat s majetkem, dotkne se to i výher

Insolvenční soud zakázal loterijní společnosti Sazka nakládat s majetkem bez předchozího souhlasu předběžného insolvenčního správce. Opatření se tak dotkne i výplaty větších výher. Sazka totiž nesmí provádět platby přesahující částku půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

Městský soud v Praze dnes Sazce předběžným opatřením vymezil deset oblastí, kdy musí insolvenčního správce Josefa Cupku předem žádat o dovolení. Jde například o jakýkoli převod nemovitostí, o uzavírání smluv nad půl milionu korun nebo o prodej podílů Sazky v jiných společnostech. Souhlas bude společnost potřebovat i k tomu, aby vedla nebo naopak ukončila soudní spory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí Městského soudu v Praze přiblížil redaktor Martin Drtina

Sázejících se může dotknout opatření, omezující výplatu výher. S vyplacením jakékoli výhry nad půl milionu korun musí ode dneška souhlasit insolventní správce. Jestli bude management Sazky jednotlivé sázenky nosit advokátovi k podpisu, zatím není jasné.

Soud se dnes ztotožnil s obavami správce Cupky ohledně dvojice smluv, které představenstvo Sazky minulý pátek těsným poměrem schválilo. Nazývá je neuvěřitelným, bezpříkladným jednáním dlužníka, které je naprostým porušením insolvenčního zákona.

Soud se navíc zajímá i o to, jak je možné, že Sazka zaplatila část pohledávek, přihlášených do insolvenčního řízení. Tato okolnost prý neunikne pozornosti vyšetřovatelů případného trestného činu zvýhodňování věřitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co soudní výrok pro Sazku znamená, vysvětlil ekonomický analytik Miroslav Motejlek

Sazka rozhodnutí soudu respektuje a tvrdí, že vyplácení výher není ohroženo.

„Sazka zároveň poukazuje na své dnešní vyjádření k návrhu předběžného insolvenčního správce, ve kterém Městský soud v Praze upozorňuje na to, že návrh vychází z dopisu, který obsahuje informace zcela nepravdivé nebo neúplné či hrubě zkreslené. Sazka je připravena s předběžným správcem spolupracovat a předpokládá součinnost i z jeho strany,“ uvedl mluvčí společnosti Jan Tuna.

Pro podnikatele, kteří jako věřitelé Sazky podali návrhy na insolvenční řízení, je dnešní rozhodnutí soudu podle ekonomického analytika Miroslava Motejlka dobrou zprávou. „Věřitelé tak budou mají větší možnost kontrolovat majetek, který jim zčásti patří,“ řekl Motejlek.

ČSTV Hušáka podrží

Podle předsedy ČSTV Pavla Kořana nepovede rozhodnutí soudu k výraznému omezení činnosti loterijní firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan v pořadu Stalo se dnes

„O smlouvách, které jsou předmětem tohoto rozhodnutí, se stejně uvažovalo, že s nimi bude seznámen insolvenční správce a vše je nastaveno v souladu s legislativou. Nikde nebyl sebemenší úmysl, který by vyvolával pochybnost, že je to v rozporu se zákony,“ tvrdí Kořan.

ČSTV jako většinový akcionář Sazky bude podle Kořana na úterní mimořádné valné hromadě hlasovat proti návrhu minoritních akcionářů na změnu stanov i na odvolání ředitele a šéfa představenstva Sazky Aleše Hušáka.

„Došli jsme k závěru, že situace nedospěla k tomu, abychom museli schvalovat novelu stanov a dělat nějaká personální opatření,“ řekl šéf ČSTV.

Igor Maňour, Martin Drtina, Jakub Šídlo, Veronika Sedláčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme