Volkswagen zatím nemusí vyplácet odškodnění českým klientům, případ se vrací na začátek

Německá automobilka Volkswagen zatím nemusí vyplácet odškodnění českým zákazníkům poškozeným v rámci tzv. aféry Dieselgate. V odvolacím řízení o tom rozhodl Městský soud v Praze. Podle původního rozsudku měl koncern vyplatit přes půl miliardy korun. Celý případ se nyní vrací na začátek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:41 3. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropským majitelům aut, jichž se týká emisní skandál Volkswagenu, firma nabídne dodatečnou dvouletou záruku, ale žádné odškodné.

Evropským majitelům aut, jichž se týká emisní skandál Volkswagenu, firma nabídne dodatečnou dvouletou záruku, ale žádné odškodné. | Foto: Fabian Bimmer | Zdroj: Reuters

Hlavním důvodem zrušení rozsudku bylo pochybení v rozhodovacím procesu prvoinstančního soudu, které se týkalo žádosti o změnu žaloby.

‚Volkswagen podváděl a musí skládat účty.‘ Soud se začal zabývat hromadnou žalobou kvůli Dieselgate

Číst článek

„Vítáme, že odvolací soud potvrdil skutečnost, že Obvodní soud pro Prahu 8, který v první instanci rozhodl, postupoval nesprávně,“ řekl serveru iDNES.cz Robert Němec, právní zástupce koncernu Volkswagen.

Františka Honsu, právníka sdružení Safe Diesel, které zastupuje poškozené klienty, mrzelo, že odvolací soud řešil pouze procedurální záležitosti, a ne obsah samotné žaloby.

Celý případ se nyní vrátí zpět k obvodnímu soudu a Honsa předpokládá, že soudní pře bude trvat ještě dlouho.

Volkswagen se původně proti rozsudku ohrazoval tím, že soud rozhodl na základě nezájmu koncernu se v celém případu hájit. Ve skutečnosti ale Volkswagenu přišla výzva ohledně žaloby v češtině, podle evropských pravidel měla být psána v jazyce obžalovaného, tedy v němčině. Odvolací soud potvrdil i toto procesní pochybení.

jak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme