Soud zrušil licence dvěma solárním elektrárnám na Chomutovsku

Solární elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun na Chomutovsku přišly o licence. Krajský soud v Brně dnes zrušil příslušná rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Podle soudce nebyly splněny technické podmínky a úřad neměl rozhodnutí vůbec vydat. Majitelé je zprovozňovali narychlo na konci roku 2010, aby dosáhli na vyšší výkupní ceny energií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Soud dal za pravdu nejvyššímu státnímu zástupci, že v době udělení licencí nebyly elektrárny ještě dokončené a licence neměly dostat.

„Revizní technik uvedl, že elektrárna skutečně v době vyhotovení revizní zprávy nebyla dokončena a že revizní zprávu vyhotovil – cituji – jen na základě projektové dokumentace. A připustil, že to byla jeho chyba a hloupost,“ řekl soudce Petr Šebek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud zrušil rozhodnutí ERÚ o udělení licencí pro solární elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Okomentoval to Zdeněk Zemek, jehož rodina v minulosti licenci získala, a analytička ČRo Jana Klímová

Advokát majitelů Pavel Gazárek s verdiktem nesouhlasí a podá proti němu kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Právní prostředí, které panovalo do 31. 12. 2010, kdy platily ony takzvaně výhodné výkupní ceny, bylo v takovém rozporu, že žádný z žadatelů o licenci nemohl předložit řádnou zprávu o revizi,“ tvrdí Gazárek.

„My jsme stavbu dvou elektráren v oblasti elektrododávek nechali dělat dodavatelsky na klíč. Mojí vlastní rukou do smluv bylo vepsáno, že dodavatel zajistí vše včetně příslušných revizních zpráv. Celkem máme na elektrárnách 17 revizních zpráv, máme nespočet dokladů. Počátkem prosince byly hotové a dokončené,“ tvrdí majitel ocelářského holdingu Z-Group Zdeněk Zemek, jehož rodina v minulosti licence na solární elektrárny získala.

Soud ale uvedl, že pro získání licence použili nepravdivé podklady, falešné a antedatované revizních zprávy. Už v jednom soudním stání soud konstatoval, že doklady byly padělané a Zemkovi synové dostali nepravomocně 7,5 roku vězení.

Zpětnou úpravu dat připustil i Zdeněk Zemek. „Dvě revizní zprávy se shodují s původními jinými revizními zprávami. Došlo tam k posunu data, to byl špatný krok. Tyto zprávy jsme dostali od našich dodavatelů,“ říká podnikatel.

„Licence byla v pořádku a ve srovnání s mnoha jinými elektrárnami, které jsme si měli možnost porovnávat z toho inkriminovaného období, naše elektrárny měly naprosto všechno. My jsme si nechali dvěma znaleckými ústavy posoudit rozsah dodělávek a k 20. prosinci činil rozsah drobných nedodělků 20 tisíc korun ze 700 milionů korun,“ dodává Zdeněk Zemek.

O licenci už jednou přišli

Elektrárny zatím musí přestat dodávat energii do rozvodné sítě a ERÚ bude licence znovu řešit. Licence pro obě chomutovské elektrárny byly už jednou kvůli pochybnostem v minulosti zrušeny. V roce 2014 jim je ale Energetický regulační úřad vydal znovu, a to s původní platností, tedy od konce roku 2010.

Úřad nechtěl dnešní verdikt nijak komentovat. „My jsme jako účastník řízení doposud nedostali rozsudek v písemné podobě, takže dokud se s ním neseznámíme, tak se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekl mluvčí Vladimír Černý.

V souvislosti s elektrárnami Saša-Sun a Zdeněk-Sun před časem soud nepravomocně odsoudil předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou na 8,5 roku do vězení.

Kvůli licencím na různé solární elektrárny podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman celkem 22 správních žalob. „V pěti případech jsme dosáhli definitivního zrušení licencí, v 6 případech nám soudy nevyhověly a zhruba o 10 žalobách dosud soudy definitivně nerozhodly,“ uvedl mluvčí státního zastupitelství Petr Malý.

Největší solární elektrárny v Česku | Foto: Český rozhlas

ČRo, David Černý, mka, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme