Soud zrušil miliardovou pokutu za kartel 16 strojírenských firem

Krajský soud v Brně dnes zrušil téměř miliardovou pokutu od antimonopolního úřadu za kartel 16 nadnárodních strojírenských firem. Dosud byla nejvyšší v historii, jakou kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil. Společnosti získaly podle úřadu během 16 let zakázky za 700 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Brně

Krajský soud v Brně | Foto: Vladan Dokoupil

Soudce David Raus sice zdůraznil, že o kartelové dohodě není pochyb, úřad ale udělal chybu - každou firmu trestal jinak.

„Nebylo prokázáno, kdo ze skupin, které se na kartelu podílely, se kartelu konkrétně účastnil, tedy kdo má nést odpovědnost za tento kartel. To znamená nebylo prokázáno, že subjekty, kterým byla uložena pokuta a ve vztahu ke kterým byla dovozena odpovědnost, se na kartelu podílely,“ vysvětlil.

„S verdiktem Krajského soudu v Brně spokojeni nejsme. Částečným zadostiučiněním je pro nás to, že soud alespoň potvrdil existenci kartelu. O dalším postupu, mimo jiné o možném podání kasační stížnosti, úřad rozhodne po prostudování písemného vyhotovení rozsudku,“ reagoval na rozsudek Martin Švanda z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Pokud ÚOHS nepodá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, bude muset případ řešit znovu.

U soudu se dnes obhajovaly například společnosti Siemens nebo Toshiba.

Renáta Prátová, Zuzana Kopuletá, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme