Soukromá divadla se bojí o svou existenci

Přesun sazby daně z přidané hodnoty z 5 na 19 u vstupného do soukromých kin a divadel může znamenat jejich likvidaci. Jejich majitelé a provozovatelé tvrdí, že už nemohou dál zvyšovat ceny lístků a připomínají, že na rozdíl od státních zařízení už teď od státu nedostávají buď žádnou nebo jen velmi malou dotaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo bez zábradlí

Divadlo bez zábradlí | Foto: Dana Wiesnerová | Zdroj: Český rozhlas

Podle herce a majitele pražského Divadla bez zábradlí Karla Heřmánka by to znamenalo jejich likvidaci. "Za rok by to pro nás znamenalo 4 a půl miliónu korun ztráty a my už v současné době nemůžeme cenu vstupenek zvedat. Máme daleko vyšší vstupenky než třeba Činoherní klub, který má maximální výši vstupenky 190 korun. My máme 290-350 a to není z žádného hamounství. To je proto, že my máme dotaci tak nízkou v porovnání s ostatními divadly, že vlastně žijeme ze vstupného."

Heřmánek je přesvědčen o tom, že pokud města nechtějí, aby soukromé scény zanikly, musí sáhnout do obecní pokladny. "Já předpokládám, že město by to vzalo na zřetel a nějakým způsobem by nám tu částku dorovnalo, protože nepředpokládám, že by měli zájem na tom, aby třeba konkrétně naše divadlo bylo zlikvidováno."

Markéta Kaclová, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme