Soukromí lesníci na Opavsku se bouří

Soukromí lesníci se bouří kvůli novým pracovním smlouvám. Jde o kácení stromů pro soukromé firmy, které obstály v tendrech na zakázky pro Lesy České republiky. Návrhy smluv nabízejí podle živnostníků tak málo peněz, že neuživí sebe ani své rodiny. Například na Opavsku mnoho šancí nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

těžba dřeva

těžba dřeva | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Zvuky pil, seker a další dřevorubecké techniky v lesích na Opavsku v současné době příliš často neuslyšíte. Soukromí lesníci s pilami, traktory a koňskými povozy ještě nemají podepsané smlouvy na letošní rok.

V tomto případě jde hlavně o společnost Bukovina CZ, pro kterou lesníci pracují. "Za tu cenu si myslím, aby byl nějaký zisk jak pro ty firmy tak pro nás, skoro nejde dělat," říká Petr Šubrt, jeden z nespokojených soukromých lesníků. Je to podle něj velmi jednoduché. Firmy v boji o lesní zakázky stlačily ceny a teď se snaží ušetřit právě na tom posledním článku - na lidech, kteří stromy kácí a svážejí.

A další lesník, kterému se nelíbí, že by měl dostat stejné peníze za těžbu dřeva na rovině anebo v prudkém kopci. "To je vypětí všech fyzických sil a je to skutečně nezaplacené. Nevíme, co máme dělat. Jestli smlouvu podepsat nebo ne," dodává lesník. Po odečtení všech nutných výdajů tomuto muži zůstane, jak sám prozradil, za den těžké práce v lese několik stokorun.

Jednatel firmy Bukovina CZ Jindřich Grosser potvrdil, že kolotoč schůzek s každým lesníkem zvlášť pokračuje. Ovšem peníze navíc nejsou. "Úroveň cen, kterou nabízíme, je naprosto obvyklá za danou práci, která se poskytuje. Všechno se odvíjí v podstatě od ceny práce při zakázce u státních lesů."

Jediné, co se v tuto chvíli dá zjistit, je, že i přes protesty lesníci nakonec smlouvy přece jen postupně uzavírají - i když s nimi nesouhlasí. Často nemají jinou možnost, protože jinak by neměli z čeho žít.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme