Spalování štěpky je méně výhodné než fotovoltaika, tvrdí nábytkáři

Nábytkáři varují, že státní podpora spalování dřevní štěpky může v Česku způsobit velké ekologické i ekonomické škody. Už nyní prý vyhnala cenu štěpky neúměrně nahoru a ohrožuje výrobu dřevotřísky, a tedy i nábytku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takto vypadá dřevní štěpka zblízka. V praxi se vlastně jedná o odpad z pily.

Takto vypadá dřevní štěpka zblízka. V praxi se vlastně jedná o odpad z pily. | Foto: Tomáš Adamec

„Současný stav považujeme za maximálně varovný. Spalování dřevní štěpky je zvýhodněno státními dotacemi a nedostává se jí potom pro výrobu dřevotřískových desek. Což má v konečném důsledku vliv na neustále rostoucí cenu dřevotřísky,“ řekl Radiožurnálu tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš.

„Přirovnal bych to k solárním elektrárnám. Rozdíl je v tom, že slunce svítí zadarmo, zatímco z té dřevní štěpky je možné něco vyrábět. Já si troufám říci, že ztráta pro stát může být ještě větší než u solárních elektráren,“ tvrdí.

Téma bude podrobněji rozebírat Večerní Radiožurnál po 22. hodině.

Lucie Maňourová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme