Španělé dnes prozradí, kolik budou potřebovat na záchranu bank

O miliardách pro španělské banky a pokračování pomoci Řecku budou dnes jednat ministři financí zemí eurozóny. Na jejich odpolední schůzce v Lucemburku už by mohla být známá suma, kterou bude Španělsko pro záchranu svých bank potřebovat. Může se ale mluvit o celkově špatné situaci Španělska, které si musí na trzích půjčovat za čím dál vyšší cenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský premiér Mariano Rajoy

Španělský premiér Mariano Rajoy | Zdroj: ČTK

Eurozóna slíbila půjčit Španělsku 100 miliard eur na kapitálové posílení jeho bank. Dnes mají dvě nezávislé firmy zveřejnit audit španělského bankovního systému a o potřebné částce by mělo být jasno.

Ekonomičtí analytici ale nahlas mluví o tom, že pomoc bude možná potřebovat celé Španělsko. Prodává totiž své dluhopisy za rekordní úrok, který nebude moci dlouhodobě splácet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci Španělsku a Řecku mluvil ve Světě o deváté redaktor zahraniční redakce ČRo Ondřej Houska

Naproti tomu Řecko dostává pomoc už z druhého záchranného balíku. Jeho ministr financí možná přijede na schůzku s prosíkem o zmírnění podmínek pomoci, aby nová řecká vláda nemusela lidem tolik utahovat opasky.

Záchranný plán počítá s tím, že se řecká ekonomika propadne o nějaká 4,5 procenta, nyní se odhaduje, že to bude až 7 procent. Je tedy evidentní, že Řekové nemohou splnit to, co podepsali v rámci plánu.

V krátkodobém horizontu několika měsíců pravděpodobně budeme svědky úprav, jako je například prodloužení času, do kdy mají být rozloženy škrty nebo ještě další snížení úrokových sazeb, za které jsou Řecku poskytovány úvěry.

„Dlouhodobě to ale není řešení. Dá se s vysokou mírou pravděpodobností odhadnout, že jako jsme na začátku letošního roku sledovali, jak soukromí investoři museli škrtnout zhruba tři čtvrtiny z toho, co Řecku půjčili v zájmu snížení absolutního řeckého dluhu, tak to nebude stačit. Bude se škrtat i to, co Řecku půjčili i ti jeho takzvaní zachránci – země eurozóny a Evropská centrální banka. Řecký dluh tak, jak dnes je, nějakých 160 procent HDP, je neudržitelný,“ říká Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Pavel Novák, Igor Maňour, Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme