Španělé se bojí pádu svých bank, vybírají z nich peníze

Španělské banky si minulý měsíc půjčily rekordní částky od Evropské centrální banky. Celkem od ní získaly přes 330 miliard eur, tedy přes 8 bilionů korun. Ukazují to data španělské centrální banky, která zveřejnil deník Wall Street Journal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf španělské banky Bankia Rodrigo Rato mnoho důvodů k radosti nemá

Šéf španělské banky Bankia Rodrigo Rato mnoho důvodů k radosti nemá | Zdroj: Reuters

Údaje svědčí mimo jiné o tom, že ostatní banky v eurozóně nevěří ve zdraví španělských bank a nejsou jim ochotny půjčovat. Peníze odčerpávají sami Španělé, kteří vybírají svoje vklady v obavách z kolapsu celého systému.

Jak Českému rozhlasu řekl jeden z nejznámějších odborníků na eurozónu, profesor Univerzity v Bruselu André Sapir, španělské banky už drží nad vodou jen Evropská centrální banka.

„Víme, že lidé ve Španělsku z bank vybírají peníze. Zatím je to ale pozvolné, lidé před bankami nestojí fronty. Až dosud nedošlo na žádnou paniku, a to díky Evropské centrální bance, která bankám chybějící peníze poskytuje,“ uvedl André Sapir.

Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme