Španělé se dozví, kolik budou muset zaplatit za své ztrátové banky

Španělé by za ztráty svých bank mohli zaplatit až 60 miliard eur, tedy asi 1 a půl bilionu korun. To je podle ministerstva financí maximální suma, kterou budou banky potřebovat. Přesnou částku má přinést dnešní audit auditu španělského bankovního sektoru. Potřebné peníze už Madridu slíbila půjčit eurozóna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna zvažuje, že by si fond ESM mohl neomezeně půjčovat u ECB

Eurozóna zvažuje, že by si fond ESM mohl neomezeně půjčovat u ECB | Zdroj: Reuters

Španělské banky prodělaly stovky miliard eur na trhu s nemovitostmi. Lidé a firmy totiž nedokážou splácet půjčky, které si vzali v dobrých hospodářských časech. Za ztráty bank ručí španělská vláda. Břemeno je ale pro ni příliš velké, a tak ji eurozóna slíbila na pomoc bankám až 100 miliard eur.

Podle Španělů ale nebude celá částka ani zdaleka potřeba. Řada odborníků ale pochybuje, že bude uvažovaných 60 miliard eur stačit. Stále častější jsou spekulace, že pomoc nebudou potřebovat jen banky, ale také samotný španělský stát.

Zmrazené platy budou mít státní zaměstnanci už třetí rok po sobě, noví zaměstnanci se nebudou přejímat ani na další rok. Výdaje na chod ministerstev se mají snížit o 12 %, škrty se dotknou i celé řady jiných odvětví.

Rozpočet plný úspor má zaručit redukci státního deficitu ze 6,3 na 4,5 procenta. Španělská vláda si je jistá toho, že rozpočet je pod drobnohledem Bruselu a bude na něm záležet, zda dostane pomoc od Evropské unie a v jaké výši.

Ľubica Zlochová, Ondřej Houska, Ivana Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme