Španělé se o Vánocích omezí spíše v dárcích a cestování než v jídle

Španělsko je jednou z evropských zemí, která se tvrdě potýká s ekonomickou krizí. Víc než pětina Španělů je bez práce, a tak tam letošní Ježíšek asi nebude moc štědrý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž si prohlíží vánoční zboží na tržišti v centru Madridu.

Muž si prohlíží vánoční zboží na tržišti v centru Madridu. | Zdroj: Reuters

Přestože v ulicích i nákupních centrech je obrovské množství lidí, na rozdíl od minulých, hojnějších let, chodí lidé méně obtěžkaní nákupními taškami a balíčky. Předvánoční horečka se ale asi ještě vystupňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová mluví o předvánočních nákupech v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Španělé budou mít pravděpodobně skromnější Vánoce v menších městech, ale v Barceloně, v Madridu nebo ve Valencii by běžný návštěvník měl sotva pocit, že Španělé nějak výrazně strádají.

Španělé se o Vánocích podle spolupracovnice Českého rozhlasu Lubici Zlochové neomezí na jídle, i když na jejich stole bude letos možná méně delikates. Kvalitu ale nahradí kvantitou. Omezí se spíše na dárcích.

Španělé určitě také nebudou příliš vyhazovat peníze ani za cestování. Raději ho odloží, protože vyhlídky na rok 2012 nejsou pro Španělsko stále růžové, krize se zřejmě ještě prohloubí.

24hodinová otevírací doba obchodů

Regionální vláda v Madridu přišla s návrhem, aby měly obchody otevřeno 24 hodin denně, 365 dní v roce. Prodejcům mají nonstop otevírací hodiny pomoci stimulovat obchod.

Tento návrh vyvolal silnou vlnu reakcí zejména u majitelů menších obchodů. Ti si převážně myslí, že toto opatření bude víc nahrávat velkým nákupním centrům.

Madridští politici si sice myslí, že to pomůže vytvořit 20 tisíc pracovních míst. Menší obchodníci ale tvrdí, že oni si už další prodavače stejně nebudou moci dovolit zaměstnat a že se teď vlastně sami stanou jakýmisi otroky, kteří budou ve svých prodejnách málem i spát.

ČTĚTE TAKÉ: Italové se vracejí k podstatě Vánoc. Kvůli krizi

Pokud jde o stimulaci obchodu, menší obchodníci se domnívají, že tomu tak nebude, když lidé nemají peněz nazbyt.

Na druhé stran turisté nebo obyvatelé Madridu, kteří mají dlouhou pracovní dobu, určitě uvítají možnost nakoupit si kdykoliv.

Zákon by měl být schválen dnes. Nepřetržitá otevírací doba by pak v Madridu platila od jara příštího roku.

Jiří Chum, Ľubica Zlochová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme