Španělská ekonomika se dále propadá do recese. HDP by se mohl ještě snižovat

Španělský hrubý domácí produkt klesl ve druhém čtvrtletí podle konečných údajů mezikvartálně o 0,4 procenta. Meziročně se jedná o pokles o 1,3 procenta. Španělsko přitom oznámilo, že reviduje své celkové HDP za roky 2010 a 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční trhy s napětím čekají na kroky nové španělské vlády

Finanční trhy s napětím čekají na kroky nové španělské vlády | Zdroj: ČTK

Výkony španělské ekonomiky byly totiž horší, než se doteď uvádělo. V roce 2010 ekonomika klesla o 0,3 procenta, v roce 2011 hrubý domácí produkt rostl o 0,4 procenta, a ne o 0,7 procenta, jak zněly původní údaje.

„Čísla ukázala, že se španělská ekonomika dále více propadla do recese. To rozhodně dobrou zprávou není,“ řekl analytik Komerční banky Miroslav Frayer s tím, že ekonomové navíc očekávají, že špatná situace bude nadále pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O španělské ekonomice mluvil analytik Komerční banky Miroslav Frayer ve Světě o deváté

„Předpokládáme, že HDP by se mohl dále výrazně snižovat. Za celý rok čekáme pokles někde okolo dvou procent,“ upřesnil Frayer. Minulý měsíc se navíc náklady na úvěry země vyšplhaly na nejvyšší hodnotu od zavedení eura před 13 lety.

„Panuje tady hodně nejistot hlavně ohledně toho, zda Španělsko požádá o finanční pomoc, jak se bude dále vyvíjet bankovní sektor a vůbec celá ekonomika. To jsou právě nejistoty, které drží výnosy na současných úrovních,“ vysvětlil analytik Komerční banky.

Španělsko vykazuje třetí nejvyšší schodek rozpočtu mezi zeměmi eurozóny. Premiér Mariano Rajoy proto chce od září zvýšit daň z přidané hodnoty. To ale může vést ke snížení výdajů spotřebitelů a k ještě horší ekonomické krizi, jak se obává například MMF.

„Na druhé straně si myslím, že zvýšení DPH bude uvaleno i na nezbytný výrobky a zboží, případně služby. Z toho pohledu spotřebitelé jsou nuceni toto zboží nakupovat, další nárůst příjmů do státního rozpočtu by to přinést mohlo, přestože odhady můžou být příliš vysoké ze strany vlády,“ dodal Frayer.

Barbora Kreuzerová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme