Španělé ve velkém sázeli do tradiční vánoční loterie El Gordo. Hlavní výhra byla 400 tisíc eur

Celé Španělsko v neděli s napětím sledovalo slosování loterie El Gordo (Tlouštík), která patří k největším a nejstarším na světě. Na výhrách se letos rozdělilo 2,24 miliardy eur (přes 57 miliard korun), o něco méně než v loňském roce, kdy souhrnná výhra činila rekordních 2,4 miliardy eur (přes 62 miliard korun). Hlavní výhra ovšem činí „jen“ 400 000 eur (10,3 milionu korun) na jeden kupon. Výherci se stali majitelé kuponu s číslem 26590.

Madrid Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slosování loterie v budově madridské opery.

Slosování loterie v budově madridské opery. | Foto: Juan Medina | Zdroj: Reuters

V jiných loteriích lze v jackpotu vyhrát větší peníze, El Gordo však zajišťuje alespoň minimální výhry pro tisíce sázejících. Podle agentury AP je tak španělská loterie největší na světě z hlediska výše celkové výhry.

Každý los v ceně 200 eur může vyhrát až čtyři miliony eur (102 milionu korun). Dělí se ale na deset kuponů s identickými čísly, takže lidé si obvykle kupují právě jen kupony, ne celé losy. Majitel kuponu může vyhrát maximálně 400 000 eur.

Pravidla hry

Každé číslo je vytištěno ve 170 sériích, výherců na jedno číslo může být tudíž velké množství. Z dnešního výherního čísla 26590 šla výhra do španělských provincií Tarragona a Barcelona na severovýchodě země, Madridu a Salamanky v centrálním Španělsku a Alicante, Murcie a Sevilly na jihu.

Výherním byl los s číslem 26590. | Foto: Juan Medina | Zdroj: Reuters

Podle agentury AFP letos Španělé za účast na slosování utratili 2,9 miliardy eur (73,8 miliardy korun), o tři procenta více než loni. Znamená to, že každý Španěl - a to i ten, který vůbec nesázel - v průměru zaplatil 68,48 eur.

Nedělní slosování tradičně proběhlo v budově madridské opery a šťastná výherní čísla oznamovaly děti z madridské školy San Ildefonso. Loterie byla založena v roce 1762, původně jako charitativní podnik. Dnes putuje její výtěžek do španělské státní pokladny, z níž se pak financují investice v oblasti školství, zdravotnictví či sociálních služeb.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme