Španělská opozice kritizuje premiéra, že tajil vážnost situace v bankovním sektoru

Země eurozóny jsou připravené uvolnit až sto miliard eur, aby snížily tlak věřitelů na banky ve Španělsku, které se dostaly do problémů kvůli splasknutí bubliny na trhu s nemovitostmi. Španělský premiér Mariano Rajoy dohodu o pomoci uvítal jako dílčí vítězství pro jednotnou evropskou měnu. Konkrétní podoba podpory má být dojednaná po konci nezávislých auditů španělských bank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělská národní banka v Madridu

Španělská národní banka v Madridu | Zdroj: Reuters

Proti půjče od eurozóny se už v pyrenejské zemi konaly protesty. Spolupracovnice Rádia Česko v San Sebastianu Kateřina Ferenčiková upozornila, že média poukazují hlavně na to, že premiér dlouhou dobu tajil, jak vážný je problém ve španělském bankovním sektoru.

„Premiér ani teď nebyl schopen nazvat věci pravým jménem. Tvrdošíjně se vyhýbá slovu záchranný balík a nahrazuje ho zejména výrazem ‘výhodná půjčka‘,“ přiblížila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké reakce vyvolala dohoda o pomoci pro banky ve Španělsku. Na Rádiu Česko jsme se zeptali spolupracovnice v San Sebastianu Kateřiny Ferenčikové.

Vláda podle ní zdůrazňuje, že se nejedná o komplexní záchranný program, jak tomu bylo například v Řecku, Portugalsku nebo Irsku. „Ale zdůrazňuje, že se jedná o finanční injekci právě bankám,“ dodala.

Španělská opozice na dohodu o pomoci pro banky reagovala negativně. Vůdce opozice, generální tajemník socialistické strany Alfredo Pérez Rubalcaba vyčítá premiérovi hlavně to, že dlouho popíral vážnost situace a záchranný balík považuje za špatnou zprávu, která zhoršuje obraz Španělska v zahraničí.

„Rubalcaba spolu s odbory požaduje ustanovit vyšetřovací parlamentní komisi, která by se celou situací zabývala. Na tiskové konferenci dokonce reagoval ironicky na premiérova slova, když prohlásil, že tato finanční injekce bankám není výhra v loterii, jak premiér tvrdí, a také upozornil, že nic není zadarmo,“ dodala Ferenčiková.

Připomněla, že vláda si od finanční injekce pro banky slibuje ozdravení bankovního sektoru. „V praxi by to znamenalo, že banky budou schopny poskytovat více půjček a úvěrů, což by znamenalo i jakousi injekci zejména pro drobné podnikatele. A také se optimisticky očekává další snížení cen nemovitostí,“ přiblížila.

Naďa Bělovská, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme