Španělská Telefónica jedná o prodeji české divize. Zájemcem je i skupina PPF

Česká pobočka španělské telekomunikační společnosti Telefónica, která v ČR provozuje operátora O2, bude na prodej. Firma se chce zbavit svého 69procentního podílu v Česku. Ten má tržní hodnotu v přepočtu asi 68 miliard korun. Jedním ze zájemců je údajně i finanční skupina PPF.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2

Telefónica O2 | Foto: Tomáš Adamec

Španělská Telefónica potvrdila, že o prodeji svého 69procentního podílu v české divizi Telefónica Czech Republic uvažuje. Firma jedná i s finanční skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera. Ta se zatím k případné koupi O2 nevyjádřila.

Podle mluvčího Telefónica O2 Hany Farghaliho ale zatím není možné říct, zda se schyluje k dohodě a na kolik se vyšplhá konečná cena kontraktu. Transakci budou schvalovat akcionáři v Madridu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možný prodej české divize španělské Telefónicy jsme na Radiožurnálu rozebrali s Michaelem Marešem z časopisu o byznysu a podnikání Forbes .

„Jednání o strategických alternativách probíhají na mezinárodní úrovni a jde o výhradní rozhodnutí majoritního akcionáře. Drží 69 procent a máme nějakou tržní kapitalizaci 100 miliard korun, ale teď je otázka, jestli je tam nějaká prémie,“ uvedl Farghali.

Podle Michaela Mareše z časopisu o byznysu a podnikání Forbes má zájem španělské Telefóniky zbavit se podílu v O2 a odejít z českého trhu zásadní důvod. Je jím vysoká zadluženost španělské společnosti.

„Loni se její dluh vyšplhal na zhruba 53 miliard eur a v pololetí letošního roku to bylo asi 50 miliard. A ČR není pro společnost něco zásadního, co by si musela držet v portfoliu. Takže je nasnadě, že poté, co se v červnu prodala pobočka v Irsku, by mohla být ČR na řadě,“ míní Mareš.

Případný vstup společnosti PPF českého miliardáře Petra Kellnera do O2 by pro český telekomunikační trh byl poměrně velkou novinkou.

„Ten současný triangl operátorů tvoří velké zahraniční společnosti, a teď by se na český trh vrátil silný český hráč. Je ale otázka, co by PPF zamýšlela. Je to skupina působící od ČR po Čínu a třeba mají nějaké další záměry,“ popisuje Mareš.

Jestli zákazníci Telefónicy O2 případný prodej operátora pocítí, lze podle něj těžko odhadnout. „Myslím, že v krátkodobém horizontu ne, v dlouhodobém je to možné, ale v současné době je to těžké odhadnout,“ dodává Michael Mareš z časopisu Forbes.

Jana Zemanová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme