Španělská vláda a opozice se dohodly na zákazu zadlužování

Španělsko zakáže hospodaření na dluh. Vláda a opozice se dohodly na ústavním zákazu schodkového státního rozpočtu. Země navíc nebude moci překročit určitou hranici státního dluhu. Parlament by měl příslušnou změnu ústavy schválit ještě před listopadovými předčasnými volbami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Španělsko patří mezi státy eurozóny ohrožené dluhovou krizí. Obavy vzbuzuje hlavně situace španělských bank, které rozpůjčovaly desítky miliard eur do stavebního sektoru. Španělská ekonomika navíc ztrácí konkurenceschopnost.

Ústavní zákaz deficitů by podle Německa a Francie měly přijmout všechny země eurozóny. Měla by tak skončit praxe žití na dluh.

Podle kritiků ale takové opatření nic nevyřeší. Španělsko mělo před krizí dokonce přebytkové státní rozpočty. Nadměrně se ale zadlužoval soukromý sektor.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme