Španělská vláda chce rozhýbat trh s nemovitostmi. Sází při tom na cizince

Ve Španělsku je obrovské množství prázdných a neprodejných bytů. Tamní vláda se proto rozhodla nestandardním způsobem rozhýbat trh s nemovitostmi. Vsadila při tom na cizince. Tomu, kdo si ve Španělsku koupí dům nebo byt, nabízí povolení k trvalému pobytu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barcelona

Barcelona | Foto: Petr Vaďura

Španělská vláda ale má podmínku, nemovitost musí stát minimálně 60 tisíc eur, v přepočtu asi čtyři miliony korun. Kabinet kalkuluje s tím, že kupci budou hlavně z Číny a Ruska. Jsou totiž nejsolventnější a nejvíc koupěschopní a také jsou v zemi už několik let etablovaní.

„Představa vlády je taková, že více by měli nakupovat nemovitosti v pobřežních oblastech, v nových rezidenčních čtvrtích, které jsou poloprázdné. Ale i na předměstích velkých španělských měst je řada volných bytů,“ přiblížila spolupracovnice ČRo ve Španělsku Lubica Zlochová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Španělská vláda chce rozhýbat tamní trh s nemovitostmi. Podrobnosti od spolupracovnice ČRo ve Španělsku Lubici Zlochové

Návrh narazil na spoustu námitek a má hodně odpůrců. Panuje totiž obava, že by se do země mohli legálně dostat i různé kriminální živly a mafie. Odpůrci plánu argumentují i tím, že výměnný obchod není etický.

Plán se nelíbí ani Rusům a Číňanům, kteří ve Španělsku dlouhodobě žijí a kteří, aby získali povolení k trvalému pobytu, museli projít složitou byrokracií. Podle nich vláda vytváří cizince první a druhé kategorie, které dělí podle solventnosti.

Kromě Rusů a Číňanů jsou plánem španělské vlády rozhořčeni i latinoameričané. Zejména lidé z Ekvádoru, kteří ve Španělku dlouhá léta pracují a odvádějí daně.

„Řada z nich se ocitla kvůli krizi ve špatné finanční situaci a očekávali, že vláda pomůže jim a ne zbohatlíkům,“ dodala Zlochová.

Ľubica Zlochová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme