Španělská vláda oznámí další úspory, kvůli vyššímu schodku

Španělská vláda by dnes měla oznámit další nouzová ekonomická opatření. Jak řekl ministr financí Cristóbal Montoro, nový pravicový kabinet tak chce ucpat díry ve státním rozpočtu. Nejnovější statistiky totiž ukazují, že schodek za loňský rok je větší, než se plánovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým španělským premiérem bude dnes jmenován Mariano Rajoy

Novým španělským premiérem bude dnes jmenován Mariano Rajoy | Zdroj: Reuters

Ministr Montoro nenaznačil, jak konkrétně bude další šetření vypadat, ale je jasné, že bez toho to nepůjde. Jinak podle ekonomů přerostou dluhy Španělsku přes hlavu, jako dříve Řecku, Irsku nebo Portugalsku. Trhy přitom čtvrtou největší ekonomiku eurozóny bedlivě sledují.

Už minulý týden schválila vláda nového španělského premiéra, konzervativce Mariana Rajoye, rychlá nápravná opatření. Byly mezi nimi škrty, ale i zvýšení daní pro fyzické osoby. To sice lidovci před volbami odmítali, ukázalo se ale, že nemají jinou možnost.

Rozpočtový schodek za loňský rok totiž nebude původních 6 procent HDP, jak se předchozí vláda dohodla s Evropskou unií, ale 8 procent a možná i víc.

David Koubek, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme