Španělské banky pozastavily exekuce, aby zmírnily dopad krize na nejchudší

Španělské banky se rozhodly dočasně zastavit nucená vystěhování lidí z bytů a domů kvůli nesplácení hypoték. Přiměl je k tomu silný sociální i politický tlak a zejména pak poslední případy sebevražd občanů, na které dolehly exekuce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělsko

Španělsko | Foto: Gabriel Fraga de Cal, Globe Reporter

Při exekucích se lidé velmi často snažili zabránit vystěhování rodin.

„Stavěli se tváří v tvář policistům i exekučním úředníkům. Často úspěšně, díky protestům a fyzickému vzdoru, když se lidé přivazovali řetězy k bytu a drželi hladovku, tak se povedlo v desítkách případů exekuci odvrátit. Ale jistě nejvíc zabraly na banky poslední případy sebevražd těch, které šly vystěhovat,“ popsala spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O exekučním moratoriu ve Španělsku informovala tamní spolupracovnice Českého rozhlasu Ľubica Zlochová.

Denně úřady ve Španělsku vystěhují na pět stovek domácností. Od počátku krize už přišlo o střechu nad hlavou okolo 350 tisíc rodin.

„Jsou to skutečná dramata a vlastně na obou stranách. Včera jsem slyšela, jak se jeden exekutor přiznal, že když odváželi vystěhovanou rodinu, tak musel dát zastavit dodávku a šel se vyzvracet, protože se mu z celé situace udělalo zle, když viděl tolik utrpení rodiny s dětmi, která neměla kam jít,“ řekla Zlochová.

Banky se ale teď pod tlakem silného odporu veřejnosti a často i policie a úřadů rozhodly exekuce pozastavit na období dvou let.

Moratorium na exekuce by se mělo vztahovat na sociálně nejslabší občany, penzisty, invalidy a rodiny s malými dětmi. Vláda společně s opozicí zatím jedná o přípravě nového hypotečního zákona, který by měl přinést dlouhodobé řešení.

Ľubica Zlochová, Martin Hromádka, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme