Španělské státní dluhopisy se opět pohybují kolem kritických 7 procent

Úroky ze španělských státních dluhopisů jsou opět blízko rekordní úrovně. Pohybují se kolem kritické hranice sedmi procent. Španělská vláda opakovaně přiznala, že tak vysoké úroky by dlouhodobě nedokázala platit a musela by požádat o velkou mezinárodní pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělská národní banka v Madridu

Španělská národní banka v Madridu | Zdroj: Reuters

O dalším vyhrocení dluhové krize v Bruselu jednají ministři financí států platících eurem. Mohli by přijmout pravidla pro pomoc španělským bankám.

Španělsko dostalo od eurozóny k dispozici 100 miliard eur na ozdravění svých bank. Trhy ale spekulují, že taková částka zdaleka nemusí stačit.

Navíc zpochybňují rozhodnutí evropských lídrů z jejich červnové schůzky. Eurozóna se na ní shodla, že pomoc napumpuje přímo do bank, aby se nezvýšil španělský státní dluh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů financí eurozóny v Bruselu sleduje zahraniční zpravodaj Ondřej Houska

Teď ale začíná být jasné, že tato změna může trvat měsíce nebo i roky.

Madrid chce na další vyhrocení krize reagovat přijetím nových škrtů. Ty mají trhy přesvědčit, že vláda myslí úspory vážně.

Španělsko však zřejmě získá alespoň jinou úlevu. Na snížení deficitu rozpočtu pod 3 procenta HDP bude mít o rok více času a bude ho moci dosáhnout v roce 2014.

Opatření se bude projednávat v úterý, kdy se do Bruselu sjedou i ministři financí členských států unie, které nepoužívají euro.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme