Španělsko a Itálie se snaží odvrátit dluhovou krizi

Španělští a italští politici se snaží odvrátit hrozbu dluhové krize. Úroky u dluhopisů obou zemí vystoupaly na nejvyšší hodnoty od doby vzniku společné měny euro. Ve španělském i italském případě u 10letých dluhopisů poměrně výrazně přesáhly 6 procent. Blíží se tak k hranici, po jejímž dosažení muselo Řecko, Irsko a Portugalsko požádat o mezinárodní pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Free Digital Photos, Renjith Krishnan

Italský ministr financí Tremonti dnes míří na mimořádnou schůzku se špičkami eurozóny. A premiér Berlusconi bude o situaci referovat v parlamentu. Španělský předseda vlády Zapatero zase odložil odjezd na plánovanou dovolenou.

Španělé i Italové tvrdí, že mají státní finance pod kontrolou. Za šířením krize je podle nich panika a nejistota ohledně dalších kroků eurozóny.

Také analytici souhlasí, že situace Madridu i Říma se od té řecké zásadně liší. Jenže obě země doplácejí mimo jiné na nízkou konkurenceschopnost.

V době všeobecné nejistoty se tak investoři jejich dluhopisům vyhýbají.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme